Головна Новини Світові ринки Ціна на сою на світових ринках знижується внаслідок відсутності фактичних закупівель Китаєм...

Ціна на сою на світових ринках знижується внаслідок відсутності фактичних закупівель Китаєм американських соєвих бобів

Минулий тиждень на американському ф’ючерсному ринку характеризувався високою ціновою волатильністю. Котирування контрактів на пшеницю і кукурудзу переважно знижувалися. Водночас найбільш уважно учасники ринки продовжують слідкувати за динамікою цін у соєвому сегменті.

Торгівельні перемовини між США та Китаєм, як очікувалось, досягли певних успіхів. КНР, зокрема, запропонував збільшити закупівлі американської сільськогосподарської продукції на $30 млрд., повідомляє OilWorld. Зазначений обсяг торгівлі дійсно можна вважати величезним, враховуючи, що протягом 2017 року сукупний обсяг експорту сільськогосподарської продукції з США був дещо нижчим за $20 млрд., а в 2018 році скоротився ще вполовину. Тому, навіть якщо торгівля між країнами поступово почне відновлюватися, досягнення зазначеного рівня у найближчий перспективі, все ж таки, виглядає малоймовірним.

Водночас, після понеділкового росту котирувань на СВоТ, соя різко втратила в ціні у наступні дні, внаслідок відсутності фактичних закупівель з боку Китаю, незважаючи на попередньо проголошені наміри. Подальший розвиток ситуації у соєвому сегменті буде визначатися в першу чергу саме наявністю або відсутністю імпортної активності КНР.

Американські експортери все ще сподіваються отримали вигоду від збільшення обсягів торгівлі з КНР. Китай, варто зауважити, все ж таки збільшив імпорт яловичини і свинини в останні місяці. Зважаючи на шкоду, заподіяну АЧС в Китаї, імпорт продукції тваринництва має всі підстави залишатися на високому рівні також протягом наступних кількох місяців. Це може допомогти вивести американську галузь тваринництва з кризи, в якій вона перебуває, що, в той же час, негативно вплинуло на внутрішній попит на соєвий шрот.

Що стосується соєвої олії, на додаток до потужного попиту з боку Індії та біодизельної галузі Північної та Південної Америки, очікується потужне зростання обсягів імпорту з боку КНР в 2018/19 МР. Таким чином, ціни на соєву олію, згідно з прогнозами, зростатимуть у найближчі місяці зростатимуть, що також позитивно вплине на обсяги переробки олійної.

Перегляди: 2