Головна Новини Світові ринки Наслідки пожеж в Австралії для світового ринку м’яса

Наслідки пожеж в Австралії для світового ринку м’яса

Від масштабних лісових пожеж в Австралії, за попередніми даними, у вогні загинуло 100 тис. сільськогосподарських тварин. Як вважає аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов, ця цифра не остаточна і згодом зростатиме.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

“До кількості тварин, які безпосередньо загинули під час пожеж, треба буде додавати втрати тварин від вибраковування через пов’язані з пожежами наслідки – опіки, стрес тощо”, – каже аналітик.

Також можна очікувати, що через втрати пасовищ та посівів кормових культур деякі виробники позбавлятимуться навіть вцілілого стада. Такий самий ефект може бути й у випадках, коли постраждалим фермерам знадобиться забезпечувати собі хоч якийсь мінімальний грошовий потік. Причому такий перебіг подій може призвести на першому етапі до збільшення пропозиції м’яса, але зрозуміло, що далі спостерігатиметься спад виробництва.

Зараз тільки починають робитися перші оцінки втрат м’ясної галузі Австралії від пожеж, але очевидно, що наслідки трагедії будуть дійсно чутливими для всього світового ринку.

Потрібно розуміти, що Австралія є другим у світі експортером яловичини та першим експортером баранини. Разом експорт цих видів м’яса становив у 2018 році 1,7 млн т.

“Ми вже почули від аналітиків, що регіони, охоплені пожежею, мали приблизно 10% національного поголів’я ВРХ та овець, тобто максимальний порядок втрат ми можемо побачити, – каже Андрій Панкратов. – Це не так вже й багато в світових масштабах, адже обсяг глобальної торгівлі м’ясом коливається з року в рік в більших розмірах. Тим не менш, світові ринки, безперечно, реагуватимуть на цю подію, адже вона була неочікуваною та надзвичайною”.

Перегляди: 0