Головна Новини Світові ринки Експорт цукру скоротився більш, ніж удвічі

Експорт цукру скоротився більш, ніж удвічі

Торік українські виробники поставили на зовнішні ринки 236,8 тис. т цукру, що більш, ніж у два рази менше, ніж попереднього року – 584,9 тис. т.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ukrsugar.com.

“Цей рік був не надто сприятливим для українських цукроварів і порівняно з минулим, можемо побачити, що експорт повністю просів: коли раніше експортний показник місяця досягав 40-60 тис. т, то цьогоріч останніх пів року в середньому експортували близько 5 тис. т цукру в місяць. В першу чергу це пов’язано зі світовим профіцитом, який “давив” на ринок і ціни. Окрім того, ми поступово втрачали ринки Африки та Азії, які колись займали лідируючі позиції по імпорту українського цукру, через наростаючу конкуренцію з боку Росії та ЄС”, – пояснила заступник голови правління НАЦУ “Укрцукор” Руслана Яненко.

За словами експерта, наступного року істотних змін в експортній перспективі не відбудеться, оскільки несприятливі світові ціни продовжать тенденцію до зменшення сировини та скорочення виробництва цукру, а конкуренція на ринках, які завжди були найбільш прибутковими для українських виробників, посилиться.

Окрім того, за грудень експортовано 6,9 тис. т цукру. Таким чином, за чотири місяці поточного маркетингового року 21,8 тис. т цукру поставлено на зовнішні ринки. Це майже в 10 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, що виробництво цукру в 2019/2020 МР скоротилось майже на 20%. Всього в сезоні працювало 33 цукрових заводи, які переробили 9,84 млн т цукрових буряків та виробили 1,48 млн т цукру.

Перегляди: 0