Головна Новини Світові ринки Угоду з ЄС Україна має намір оновити за трьома напрямками

Угоду з ЄС Україна має намір оновити за трьома напрямками

Україна має намір в 2020 році обговорити з ЄС оновлення Угоди про асоціацію за трьома ключовими напрямками.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

Як заявив Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, у самій Угоді про асоціацію закладено, що її може бути оновлено раз в п’ять років. Це стаття 25 Угоди, вона стосується безпосередньо торгівлі товарами. “Але ми вважаємо, що це привід оновити угоду в цілому, про що ми говорили ще в листопаді з ЄС. Хочемо, щоб було три блоки оновлень”, – каже він.

На думку заступника міністра, перший блок включатиме змістовне оновлення деяких розділів документа.

“У нас є розділ по навколишньому середовищу, соцполітиці, торгівлі та сталому розвитку – зараз вони всі залежать від того, як складеться green deal в ЄС. Ми хочемо, щоб політика зі зміни клімату в ЄС не створила екологічного кордону між Україною і ЄС. Тому хочемо змістовно оновити ці розділи”, – пояснив Тарас Качка.

Друга частина – оновити підхід до торгівлі, зокрема агропродукції.

“Ми вважаємо, що питання не в митах і кодах, а в тому, наскільки ми координуємо розвиток сільгоспполітики. Тому що, якщо у нас зростає виробництво якоїсь продукції, і ми починаємо її експортувати в ЄС (наприклад, помідори), італійські фермери починають закликати до боротьби з Україною в цілому. Нам цікаво встановити такі механізми раннього обміну інформацією про те, які тренди у нас йдуть в сільському господарстві, щоб ми не лякали ЄС і він не лякався нас”, – вважає торговий представник.

Третій блок оновлень угоди – технічний.

“Він більше стосується поновлення доповнень, де у нас є зобов’язання з адаптації законодавства. Якщо це законодавство нам дійсно необхідно для інтеграції з ЄС, зобов’язання повинні бути прописані чітко. Якщо не потрібно – ми його опускаємо, але розуміємо, що це не буде перешкодою для інтеграції з Євросоюзом”, – зазначає урядовець.

На думку Тараса Качки, щоб викорінити корупцію і збільшити можливості торгівлі, потрібно інтегрувати митницю.

За словами чиновника, де-юре переговори про оновлення угоди заплановано на 2021 рік, однак Україна має намір почати дискусію в цьому році.

“Ми хочемо обговорити все зараз, щоб в наступному це були формальності”, – повідомляє Тарас Качка.

Перегляди: 0