Головна Новини Світові ринки Експорт української агропродукції може збільшитись

Експорт української агропродукції може збільшитись

На думку Тараса Качки, заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та торгового представника України, на відміну від промисловості, особливо металургії, де Україна потенційно вповільнить свій експорт, попит на українську аграрну продукцію буде тільки зростати, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на dt.ua.

За його словами, наразі не можна давати однозначно негативної чи позитивної оцінки експорту, адже класична торгівля зараз не працює. “За перші два місяці 2020 року український імпорт впав, а експорт виріс. Тому за січень-лютий негативне торговельне сальдо України скоротилося майже вдвічі по торгівлі товарами. Проте, загальну статистику по березню можна буде побачити лише в перші дні квітня”, – зазначає заступник міністра.

Торговельні відносини з країнами криза коронавірусу майже не зачепила, а введення в більшості країн-партнерів карантину не позначилося на торговельному балансі України. “Насправді, тенденції минулого року збереглися. У нас менша частка – з Росією, більша – з Євросоюзом, тобто я не бачу на сьогоднішній день якихось різких змін в нашому товарообігу. Це в цілому, на макрорівні. А на макрорівні треба вже дивитися в залежності від товару, ситуації на ринку. Бо треба розуміти, що протягом кількох тижнів ситуація може помінятися буквально на один-два контракти, але які можуть викривити кінцеву суму”, – додає Тарас Качка.

Разом з тим, найбільша проблема для зовнішньої торгівлі України нині – це логістика. Ситуація з експортом дуже непроста, особливо на наземному кордоні. Санітарні заходи призвели до величезних черг на кордоні по обидва боки. “Найбільший виклик – не в контрактах, а в логістиці, особливо наземній, автомобільній. Це дуже мобільна сфера, і вплив тих чи інших обмежень може бути дуже великий”, – підсумовує троговий представник.

Перегляди: 0