Головна Новини Світові ринки Виробники кажуть про серйозні втрати потенційного урожаю ягід

Виробники кажуть про серйозні втрати потенційного урожаю ягід

Українська плодоовочева асоціація отримала відразу декілька повідомлень від вітчизняних виробників лохини, стосовно серйозних збитків у результаті зниження температури повітря, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org.

“Внаслідок аномально теплої зими і суттєвого потепління протягом березня, лохина в багатьох регіонах України майже почала квітнути, однак на початку минулого тижня вдарили морози. Погіршило ситуацію те, що після короткочасного потепління, заморозки знову повернулися”, – повідомляє директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Згідно дослідженням УПОА, найбільш постраждала лохина сорту “Чендлер”, втрати потенційного урожаю якої, в деяких регіонах, оцінюють в більш ніж 50%. Також, варто відзначити, що суттєво постраждав сорт “Дюк”, який є одним з найбільш популярних серед вітчизняних фермерів.

При цьому експерти наголошують, що поки що варто з обережністю ставитися до попередніх оцінок втрати врожаю, оскільки багато фермерів схильні завищувати реальні показники втрат.

На територіях більшості європейських країн також спостерігалося зниження температур, що може суттєво вплинути на урожай ягідних та кісточкових культур. Зокрема, польські виробники суниці садової зазначають, що зниження урожаю цього року може сягати 50%. А ось італійські виробники лохини повідомляють, що несприятливі погодні умови на початку квітня поки що, не спричинили серйозних втрат майбутньому врожаю. Експерти Української плодоовочевої асоціації нагадують, що окрім втрат урожаю, пов`язаними з заморозками, виробники з ЄС зіштовхнуться з ще однією проблемою цього сезону. Так, у зв`язку з поширенням коронавірусу та введенням карантинних заходів, більшість фермерів відчують нестачу робочої сили під час збору врожаю.

Щодо Молдови, то експерти повідомляють, що через зниження температур впродовж перших двох тижнів березня вже суттєво постраждали абрикосові та черешневі дерева – підмерзло до 80% та 40% бруньок відповідно. Однак, заморозки на початку квітня можуть завдати серйозних збитків більш вразливим квітучим садам, що є небезпечнішим для майбутнього врожаю.

Перегляди: 0