Головна Новини Світові ринки Яким буде ринок соняшникової олії

Яким буде ринок соняшникової олії

Попит на соняшникову олію постійно зростає, завдяки її позиціонуванню, як продукту для здорового харчування. Особливо це стосується сегменту HOSO (високоолеїнової соняшникової олії), повідомляє на своїй сторінці Facebook компанія “Євраліс Семенс Україна”.

Цей тренд є позитивним для України, проте прогнози на сезон 2020-2021 років робити важко. Адже поки невідома майбутня врожайність соняшнику і не зрозуміла поведінка споживачів. На останній фактор великий вплив має пандемія, яка зменшила активність внутрішній ринків.

Також, з огляду на ситуацію на ринку високоолеїнового соняшнику, пов’язану з вагомим зростанням площ під даним сегментом у більшості країн Європи, імовірніше, премія на високоолеїнову олію буде значно меншою, ніж у сезоні 2019-2020 років.

Важливо оптимізувати витрати під час виробництва соняшнику й віддавати перевагу перевіреним насінню та ЗЗР. При реалізації товарного соняшнику слід зважати на світові тренди на олійні та фіксувати ціни заздалегідь.

У 2020/2021 маркетинговому році очікується розширення площ під олійними на 3-4% за рахунок скорочення сівби зернових культур.

Соняшникова олія входить до 5 найпоширеніших рослинних олій у світі. Зокрема, частка соняшнику в глобальному виробництві рослинних олій складає близько 10 %. За обсягами виробництва – це четвертий показник слідом за пальмовою олією (36 %), соєвою (28 %) та ріпаковою (13 %).

Частку України на окремому ринку соняшникової олії можна вважати впевнено провідною – на українських постачальників припадає понад 50% глобального експорту продукту. Основним покупцем виступає Індія, за якою йдуть Китай, країни ЄС і Туреччина.

Перегляди: 2