Головна Новини Світові ринки Експорт України від коронакризи не постраждав

Експорт України від коронакризи не постраждав

На відміну від інших країн, експорт яких постраждав від епідемії, Україна вже заробила: за три місяці експорт зріс за рахунок аграрного сектора, на який в грошах припало більше 50% обсягів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на segodnya.ua.

“Більше у нас купували за кордоном не тільки зерна, але і соняшникової олії. А це значні доходи від податків до держбюджету, зараз агросектор дає до 40% валютних надходжень”, – розповів Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру.

Однак, за інформацією ФАО, всесвітні карантинні заходи вже призвели до того, що почалися збої в роботі глобальної системи постачання продовольством. Поки найбільш помітні дві проблеми: в логістиці, оскільки розірвані ланцюжки доставки вантажів і у тваринництві – в багатьох країнах світу з’явилися великі складнощі з закупівлею і доставкою кормів. “Наразі можна очікувати зростання цін на основні продукти харчування та їх дефіцит”, – вважають спеціалісти ФАО.

На думку експертів, наслідки коронавірусу і можливого дефіциту продовольства для українського агросектору будуть двоякими: виробники і експортери сировини виграють, а галузі з високим ступенем переробки – м’ясна, молочна, плодоовочева та кондитерська – постраждають.

“Згадані галузі дають найбільше робочих місць. Зниження виробництва в них буде відчутним не так для експорту, як для доходів жителів маленьких містечок і сіл України. А ось наші зернова і масложирова галузі виграють від того, що в світі виникне нестача продовольства. Попит на їхню продукцію зросте за рахунок падіння попиту на продукти з високою доданою вартістю. Бо зерно і олія – базові та дешеві продукти, які потрібні завжди”, – наголошує Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО.

За словами Олега Пендзина, члена Економічного дискусійного клубу, з вересня ціни підуть вгору. “Сфера послуг почне працювати, значить зросте попит на ту ж соняшникову олію, м’ясо, овочі. Відновляться перевезення – тут же підуть вгору ціни на пальне. Карантин не дозволить агропрому і переробним підприємствам в агросекторі досягти навіть торішнього рівня випуску продукції, що теж підштовхне ціни вгору”, – підкреслює експерт.

Перегляди: 0