Головна Новини Світові ринки Чому українські комбікорми обходяться дорожче іноземних

Чому українські комбікорми обходяться дорожче іноземних

Сьогодні вітчизняні комбікорми обходяться дорожче від іноземних – до прикладу німецьких. Причина – у високій вартості сировини на внутрішньому ринку: зерна, сої, соняшнику, бо майже все це скуплено й відправлено на експорт. Це заявив співзасновник ТОВ “Комплекс Агромарс” Євген Сігал, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

За його словами, нинішня політика повернення трейдерам ПДВ фактично закріплює корупційні схеми, коли зерно й сою скуповують у виробників за готівку, а документи оформляють фіктивні. Як наслідок – надходження до держбюджету від ПДВ в рази менші, ніж видатки на компенсацію експортерам аграрної сировини.

На його думку, у цій ситуації держава могла б вдатися до досвіду європейських країн. Так, у Німеччині на всі товари ПДВ становить 18%, а на продовольчу групу – лише 7%. У Польщі на всі товари – 20%, а на продовольчі – 5%. Це їм дозволяє працювати відкрито й прозоро, без будь-яких схем. Зникнуть тоді і в Україні підстави торгувати за готівку, а державний бюджет не зазнаватиме збитків від злодійського ПДВ.

Перегляди: 0