Головна Новини Світові ринки Статистика щодо імпорту картоплі дуже занижена

Статистика щодо імпорту картоплі дуже занижена

За даними Державної митної служби України, у січні-квітні 2020 року Україна імпортувала 169,17 тис. тонн картоплі на суму $32,83 млн, але, на думку фахівців Української асоціації виробників картоплі, ця статистика є серйозно заниженою. Бо митниця не веде обрахунок картоплі, яка ввозиться автомобілями та мікроавтобусами вантажністю в 5, 10 т, які на кордоні проходять під грифом “для власних споживчих потреб” і митники не піддають їх експортні пакети документів ретельній перевірці.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на potatoclub.com.ua, Україна також не здійснює фітосанітарний контроль на кордоні, згідно норм ВТО, членом якої є наша держава, перевіряючи столову картоплю. Насіннєву картоплю зазвичай просто тримають на кордоні 7 діб, не перевіряючи в лабораторіях. Усе це неабияк загрожує фітосанітарній безпеці України та продовольчій безпеці кожного українця, котрий є німим свідком знищення картопляної галузі і за рік-два може залишитися без другого хліба вітчизняного виробництва.

Українська картопля понад 20 років не експортується до Європи через непідтверджені карантинні обмеження, а також із 2017 року до країн Євроазійської Економічної Співдружності (Митний Союз), який запровадив обмежувальні заходи і вимагає від українських виробників вирощування картоплі винятково на ділянках, вільних від карантинних організмів. “Через корупцію і непрофесійність Фітосанітарної служби України лише 10 картоплярських компаній за 2 роки опанували цей механізм, а в 2020 році кількість охочих експортувати буде суттєво меншою”, – кажуть в УАВК.

Перегляди: 0