Головна Новини Світові ринки Експорт українського насіння незначний порівняно з імпортом

Експорт українського насіння незначний порівняно з імпортом

За даними Євростату, Україна таки здійснює експорт насіння в ЄС, але обсяги є незначними порівняно з імпортом.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua, за останні 3 роки український насіннєвий бізнес експортував в країни ЄС 530 тонн насіння соняшнику на суму близько 4 млн євро та і 1,3 тис. тонн насіння кукурудзи на суму більше ніж 4,1 млн євро.

Український насіннєвий бізнес очікує якнайшвидшого прийняття рішення Європейського Парламенту щодо визнання еквівалентною систему сертифікації насіння в Україні вимогам ЄС, що відкриває можливості повноцінного експорту українського насіння.

Наразі до 2 червня проходить так званий “Feedback period”, коли всі зацікавлені суб’єкти можуть озвучити своє бачення по даному питанню.

Питання збільшення експортних можливостей і розширення географії експорту вирощеного в Україні насіння є важливим, особливо у зв’язку втратою ринку Росії і складнощами експорту до багатьох країн СНД через необхідність транзиту через російську територію.

Також дане питання є важливим з точки зору інвестиційної привабливості України, адже іноземні виробники насіння неодноразово зазначали, про зацікавленість інвестувати у виробничі потужності в Україні для експорту насіння в ЄС.

“Дане рішення очікується багатьма учасниками ринку, адже це плюс не тільки для українських компаній. Це питання важливе і для іноземних насіннєвих компанії, які вже розмістили виробничі потужності в Україні і планують розширювати вже існуюче виробництво, або налаштовані інвестувати в будівництво заводів. Особливо актуальним зараз є питання розробки посухостійких гібридів насіння, де Україна, залучивши додаткове фінансування через вирішення питання експорту, могла б зайняти провідні позиції”, – зазначає Олег Нестеров, координатор комітетів УКАБ.

Перегляди: 0