Головна Новини Світові ринки ЄС проти введення квот на імпорт добрив – Україна обіцяє своє рішення...

ЄС проти введення квот на імпорт добрив – Україна обіцяє своє рішення 22 червня

Негативний вплив на українських фермерів та штучне обмеження конкуренції, – так ЄС оцінив наслідки введення в Україні квот на імпорт добрив.

“ПроАгро Груп” з посиланням на uacouncil.org повідомляє, що Європейський Союз виступає проти ініціативи введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив. На цьому наголошується у відповіді представництва Європейського Союзу в Україні на запит провідних аграрних асоціацій, ініційований Всеукраїнською Аграрною Радою.

Зокрема, зазначається, що у рамках багатосторонніх правил СОТ запобіжні заходи можливі лише в тому випадку, якщо імпорт зростає різко і раптово, і завдає економічних збитків вітчизняним виробникам.

Разом з тим у ЄС наголошують: для багатьох товарів, на які спрямоване розслідування (розслідування Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі, ініційоване у серпні 2019 року) імпорт, фактично зменшився. А для деяких позицій азотних добрив економічна ситуація навіть покращилась, тому запропоновані заходи не були б юридично виправданими.

“Крім того, пропоновані Україною квоти є занадто обмежувальними. Якщо заходи будуть введені, вони негативно впливатимуть на фермерів та штучно обмежуватимуть конкуренцію на українському ринку, що призведе до зростання внутрішніх цін”, – наголошують у ЄС.

У своїй відповіді представництво посилається також на дослідження Київської школи економіки, яким підтверджується негативний вплив від введення квот на економіку України.

Було підраховано, що заходи коштуватимуть фермерам 174-509 млн дол. США та призведуть до втрат в економіці України на 100-238 млн дол. Тому ЄС і виступає проти запровадження заходів, запропонованих Україною, і надалі висловлюватиме свою стурбованість.

Як повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, остаточне рішення про запровадження спеціальних квот на імпорт мінеральних добрив в Україні має бути прийняте 22 червня.

“В нас є розуміння того, що в тому вигляді, в якому ми могли би запровадити заходи на ринку добрив, запровадити не можемо. Подальше рішення буде залежати від членів комісії. Початковий варіант пропозиції однозначно не буде прийнятий, а члени комісії при прийнятті рішення приймуть до уваги всі зауваження, висловлені учасниками ринку під час дискусії”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Голова Держгеокадастру, екс-уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко відмітив, що абсолютно всі учасники ринку виступають за те, щоб хімічна галузь розвивалася, але розвивалася не за рахунок аграрного сектору України. На його думку, виробникам та споживачам хімічної продукції потрібно сідати за стіл переговорів і починати спілкування як партнери, оскільки головними споживачами продукції хімічної промисловості є аграрний сектор.

Перегляди: 1