Головна Новини Світові ринки Що буде з експортом української соняшникової олії та ріпаку до ЄС

Що буде з експортом української соняшникової олії та ріпаку до ЄС

Європейська Комісія прийняла рішення щодо відкликання всіх дозволів на засоби захисту рослин, що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу, що може негативно відобразитися на українському експорті ріпаку та соняшникової олії.

“Норми, які висунув ЄС для українських виробників неприйнятні за такими продуктами, як соняшникові олія та ріпак. З економічної точки зору, якщо ми не експортуємо 2 млн т ріпаку, ціна на який становить по 350−400 $/т – це буде суттєва втрата. Більш того, це підірве посівну ріпаку в Україні, оскільки він озимий. Також для ріпаку та соняшникової олії, навідміну від кукурудзи та пшениці, буде складно знайти альтернативні ринки для експорту, до того ж не хотілося втрачати ринок Європи, бо це дуже платоспроможний ринок”, – цитує слова Миколи Горбачьова, президента Української зернової асоціації, “ПроАгро Груп” з посиланням на latifundist.com.

Він сподівається, що Євросоюз також розраховує імпортувати ріпак з України і діалог про відстрочення введення нових вимог щодо вмісту залишків хлорпірифосу для нашої країни буде продуктивним.

Перегляди: 0