Українське м’ясо птиці має великі перспективи на світовому ринку

18:47 | ПроАгро Груп

За прогнозами Організації економічного співробітництва та розвитку і Світової продовольчої організації, експорт українського м’яса птиці у 2029 році у вартісному виражені становитиме близько 1 млрд дол. США. В минулому році цей показник склав 578,6 млн дол. США (на 14% більше, ніж в 2018 році), повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на ucab.ua.

Що стосується географії експорту, то основними споживачами української курятини були Нідерланди (14% в загальній структурі експорту м’яса птиці з України), Саудівська Аравія (12%), Словаччина (10%). Але скоріше за все, в наступні 10 років структура українського експорту буде дещо змінюватися в бік країн, де наразі спостерігається зростання населення та збільшення доходів (зокрема країни Азії та Африки). На сьогодні Україна займає 5 місце в світі серед експортерів м’яса птиці.

В Україні протягом десяти наступних років виробництво м’яса птиці зросте на 20% до 1,5 млн т. В 2019 році цей показник складав 1,4 млн т, що на 9% більше ніж роком раніше. За останні п’ять років середньорічний темп приросту становив 5%. Експорт м’яса птиці за наступні 10 років збільшиться на 13% і становитиме близько 495 тис. т. Але враховуючи те, що за останні 5 років експорт м’яса птиці зріс в 2,5 раза з 163 тис. т в 2015 році до 416 тис. т в 2019 році, цілком вірогідно що в 2029 році він подолає позначку в 500 тис. т.

Світове виробництво м’яса за наступні 10 років зросте на 12%. Приріст в основному відбуватиметься в країнах, що розвиваються, таких як: Бразилія, Китай, Індія, Мексика, Пакистан та Туреччина. Очікується, що м’ясо птиці буде основним драйвером зростання загального виробництва м’яса у світі. Прогнозується, що його виробництво зросте на 16% (або 20 млн т), що становить близько половини від загального прогнозу щодо зростання виробництва м’яса. Значне нарощення відбудеться в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці, що складе 60% від світового приросту м’яса птиці. Таке зростання пояснюється низкою факторів: низькі витрати на виробництво, короткий виробничий цикл, високий коефіцієнт конверсії кормів та зростання попиту в більшості регіонів.