Головна Новини Світові ринки Експорт української молочки просів на чверть

Експорт української молочки просів на чверть

За підсумками 7 місяців експорт молочної продукції склав 65,7 тис. т. на загальну суму 137,9 млн дол., що на 25% менше, ніж за минулорічнй період в грошовому еквіваленті. В той же час було імпортовано 52,4 тис. т. набілу на загальну суму 168,9 млн дол., що на 160% більше, ніж минулоріч. Від’ємне сальдо продовжило збільшуватися і встановило новий антирекорд – мінус 31 млн дол.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org, основна частина втрат в експорті приходиться на ключові експортні позиції – сухе молоко та масло, структурна частка яких складає 47%. Падіння експорту сухого молока продовжує посилюватися, за сім місяців воно досягло майже 40% – до 34,2 млн дол. Експорт вершкового масла впав на 42% – до 30,7 млн. дол. Значного падіння зазнає і експорт рідкого молока та вершків не згущених – мінус 22,2%, до 7,5 млн. дол., кисломолочних продуктів – мінус 15,2%, до 4,6 млн. дол. та сиру – мінус 11,1%, до 11,6 млн. дол.

Нарощується експорт лише по трьох торгових позиціях – казеїну (+9,8%, до 23,9 млн дол.), морозиву (4,9%, до 12,5 млн дол.) та молочній сироватці (+3,1%, до 12,8 млн дол.), причому остання демонструє найбільш динамічне зростання у зв’язку з відновленням поголів’я свиней у Китаї. Тим не менше, таке нарощування нівелюється, падінням по іншим позиціям, а також ростом імпорту, що зміщує торговий баланс глибше у негативну зону.

У зростанні імпорту лідерство продовжує утримувати вершкове масло – +670% (29 млн. дол.), крім того імпорт сиру, хоч і поволі, але продовжує наростати -+130%, до 110 млн дол. Структурно це два основні товари, які наразі складають 82% українського імпорту молочної продукції. Частка ж іншої продукції значно менша, проте темпи їх зростання не можуть не хвилювати. Так, друге місце після масла по динаміці нарощування має група молока та вершків незгущених – +384% (6,6 млн дол.). На третьому група сухого та згущеного молока – +262% (8,5 млн дол.). На четвертому казеїн – +240% (0,6 млн. дол.). Зростання відмічається і по інших молочних товарах: морозиву – +93% (+3,8 млн дол.), кисломолочних продуктах – +43,5% (7,2 млн дол.), сироватці – 27,4% (3,2 млн дол.)

Зростанню імпорту не завадили навіть карантинні обмеження, чого не можна сказати про експорт. Навіть зараз, в сезон традиційної активізації українських трейдерів та в умовах послаблення гривні експорт не в змозі компенсувати втрати в торговому балансі від наростаючого імпорту у зв’язку з чим бачимо збільшення від’ємного сальдо. На даний час передумов до зміни ситуації в позитивну сторону немає, тому до кінця року негативний торговий баланс буде збільшуватися.

Перегляди: 0