Головна Новини Ринок України Аргентина першою в світі схвалила вирощування ГМО-пшениці

Аргентина першою в світі схвалила вирощування ГМО-пшениці

Аргентина схвалила вирощування стійкої до посухи генетично модифікованої пшениці НВ4 від біотехнологічної фірми Bioceres SA, зазначивши, що робить це першою країною у світі.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Reuters.

“Технологія HB4 забезпечує насіння, які більш толерантне до посухи, мінімізуючи виробничі втрати та надаючи більшу передбачуваність врожаю”, – йдеться у повідомленні Міністерства науки і техніки Аргентини.

При цьому ще жодна країна ще не дала зеленого світла імпорту ГМО-продуктів, і Bioceres заявляє, що розпочне реалізацію HB4 лише після того, як його схвалить для ввезення Бразилія, найбільший покупець аргентинської пшениці.

Хоча інші культури, такі як кукурудза та соя, широко генетично модифіковані для покращення врожайності або протистояння загрозам, ГМО-пшениця ніде не затверджена для комерційного виробництва через занепокоєння споживачів, адже в основному вона використовується для споживання людиною.

“Я не буду садити пшеницю HB4 і не рекомендую робити це нікому, поки це не буде схвалено країнами-імпортерами. Це виглядає ризиковано в тому сенсі, що ми могли б отримати врожай, який ніхто не захоче купувати”, – сказав Франциско Сантіллан, який керує фермами в Кордові, провінції Санта-Фе та Буенос-Айрес.

Торік до Бразилії було відправлено 45% із 11,3 млн. тонн пшениці, зібраної в Аргентині. Глава бразильських асоціацій пшеничної промисловості Рубенс Барбоза заявив Reuters, що група з цікавістю стежить за ситуацією.

Перегляди: 0