Головна Новини Світові ринки Туреччина обнулила ввізне мито на пшеницю, ячмінь і кукурудзу

Туреччина обнулила ввізне мито на пшеницю, ячмінь і кукурудзу

Уряд Туреччини обнулив мита на імпорт пшениці, ячменю і кукурудзи терміном до 31 грудня 2020 року з метою “врегулювання цін на внутрішньому ринку і зниження навантаження на Зернове агентство Туреччини (ТМО)”. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію європейських трейдерів.

Однією з причин такого рішення є рекордне зростання світових цін на зерно активний імпорт провідних країн-імпортерів, як Китай, та негативний вплив посухи на врожай зерна поточного року і посівну кампанію в низці регіонів.

Наразі в Туреччині діють високі мита на імпорт зерна, зокрема, 45% на ввезення пшениці, 35% – на ячмінь, 25% – на кукурудзу, що мають захищати внутрішніх зерновиробників. Водночас застосовувалася нульова ставка мита на імпорт пшениці, призначеної для переробки з подальшим експортом її продуктів в інші країни. Зокрема, це дозволяло Туреччині бути провідним світом експортером пшеничного борошна.

Здебільшого Туреччина закуповує причорноморське зерно через коротке транспортне плече. Тільки в червні 2019 – лютому 2020 років країна імпортувала майже 8 млн. тонн пшениці, збільшивши обсяги закупівель зернової, переважно російської й української, майже вдвічі. На поточний сезон також планується значний обсяг імпорту, оскільки в країні зібрали менше зерна, ніж планувалося. Однак значна частка дорогого імпорту призвела до підвищення внутрішніх цін на зерно, подорожчання комбікормів і загострення проблем у тваринницькій галузі Туреччини.

Перегляди: 0