Головна Новини Світові ринки Rabobank прогнозує зростання цін на сільгосппродукцію у 2021 році

Rabobank прогнозує зростання цін на сільгосппродукцію у 2021 році

Визначено ряд факторів, які наступного року можуть призвести до подальшого зростання цін на сільгосппродукцію.

Такий прогноз зробив Rabobank, посилаючись на щорічне дослідження глобальних сільськогосподарських ринків, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPortal.

Зазначається, що наслідки пандемії COVID-19, в результаті якої країни по всьому світу накопичують товари, поряд з очікуваними неврожаями через посушливі погодні умови, приведуть до зростання цін на сільгосппродукцію і створять період інфляції сільськогосподарських товарів.

Rabobank визначає потенціал зростання для сої, кукурудзи та пшениці, а також ряду інших сільськогосподарських товарів. При цьому ціни на каву, бавовну, какао і цукор знизяться. Але в міру відновлення світової економіки в другій половині 2021 року ціни на етанол і цукор можуть зрости.

У прогнозі йдеться, що ціна на пшеницю досягла найвищого показника з 2014 року, але, хоча в сезоні-2020/21 її запаси збільшилися, це може бути компенсовано збільшенням світового попиту, викликаним пандемією, оскільки країни прагнуть забезпечити стабільну пропозицію. Ла-Нінья, ймовірно, як і раніше буде створювати проблеми для вирощування пшениці в усьому світі.

Пояснюється, що ціни на сою товарів знизилися найбільшою мірою у 2020 році після двох років надлишкової пропозиції і низьких цін, викликаних “торговою війною”. Ціни виросли після китайської програми імпорту, в результаті якої вони підскочили до чотирирічного максимуму. Очікується, що це продовжиться й у 2021 році завдяки триваючому попиту з боку Китаю.

“Поточні обставини дали фермерам деякий перепочинок після багатьох років стабільно низьких цін, але 2021-й несе в собі власні ризики. Навіть попри зростаючі надії на вакцину, COVID-19 залишається важко передбачуваним ризиком, в той час, як Ла-Нінья може вплинути на врожайність у всьому світі. Ціни на пшеницю, кукурудзу і сою залишаться високими і можуть рости далі, а фермери будуть продовжувати користуватися сприятливими умовами виробництва і експорту “, – заявили у Rabobank.

Перегляди: 0