Головна Новини Світові ринки У Польщі фермери готові утилізувати тисячі тонн непроданої картоплі

У Польщі фермери готові утилізувати тисячі тонн непроданої картоплі

Польський фермер Збишек Голда готовий вивезти в ліс близько тисячі тонн картоплі, призначеної на переробку на фрі, яку він не може продати.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroTimes.

Ферма Голди вирощує картоплю для переробки на картоплю фрі. Частина цьогорічного врожаю продана. Решта – близько 1000 тонн картоплі лежить у складі, пише Farmer.pl.

“Товар не продається. Локдаун, в результаті якого галузь HoReCa зупиняється, зменшує потребу в переробці картоплі фрі. Підприємства-переробники тріщать по швах, не можуть нічого з тим зробити, на даний момент ви можете відвезти картоплю до лісу до кабанів, – зізнався пан Збишек.

Непродана картопля на складі сьогодні еквівалентна приблизно 400 тоннам добрив або трактору, який потрібен у господарстві, підрахував фермер.

“На самому початку посадки замовник зменшив кількість контрактної картоплі, тому що продаж картоплі фрі значно знизився навесні, але це не може бути здійснено так легко та без проблем на фермі. Готували поля, закуповували насіннєвий матеріал, і ніхто не очікував такого різкого падіння продажів”, – розповів фермер.

На думку Збишека Голди, пандемія як лакмусова проба показала принцип роботи ринку не лише в аграрному секторі, а й на будь-якому іншому.

“Це закінчується тим, що торговельні мережі, які практично захопили весь ринок продуктів харчування та переробку, в основному рятують свої материнські компанії до такої міри, що, перебуваючи у супермаркеті в Слупську, у холодильниках я бачу пакети з картоплею фрі різних марок. Коли читаємо країну походження, це, як правило, Нідерланди чи Німеччина. А в 50 км. від нас розташована їх фабрика, яка не може продавати цю картоплю в торгову мережу”, – сказав Збігнев Голда.

Перегляди: 0