Головна Новини Світові ринки Коронавірус може становити небезпеку для свиней

Коронавірус може становити небезпеку для свиней

Раніше вважалося, що коронавірус SARS-CoV-2 є безпечним для свиней, утім нове дослідження канадських учених з Манітобського університету, яке було опубліковане в журналі Emerging Infectious Diseases, доводить протилежне.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Agroreview.

Учені ввели 19 свиням через ніс розчин з вірусом SARS-CoV-2 у концентраціях у 10 разів вищих за ті, що застосовували в попередніх дослідженнях. Протягом наступних двох тижнів дослідники кожного дня брали у свиней проби крові, а також з 3-го по 29-й день після зараження усипляли свиней і вивчали їх тканини.

З першого дня у всіх тварин з’являлися виділення з очей, у деяких – виділення з носа. Температура тварин залишалася нормальною, респіраторних симптомів не спостерігалось, за виключення легкого кашлю в однієї зі свиней. У третини свиней вчені виявили реакцію імунної системи на вірус. У однієї (тої, у якої з’явився кашель) після збільшення лімфовузлів учені виявили живі частки вірусу.

Ще у двох тварин РНК вірус виявився в змивах із носа. На 10-й день заражених свиней підселили до двох здорових, щоб виявити, можлива передача вірусу. Здорові свині не заразились, однак мала кількість досліджуваних тварин не дозволяє з впевненістю говорити про те, що зараження від свині до свині неможливе.

Перегляди: 1