Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними експертів “Укроліяпром”, у 2018 році Україна зібрала понад 21 млн т олійних культур, перевершивши попередній рекорд 2016 року у 19 млн т. Виробництво ріпаку виросло до 128%, соняшнику – 116%, сої – 115%, а наявні потужності дозволяють переробити весь отриманий врожай. Завдяки збільшенню у 2018 році посівних площ під соняшником в порівнянні з 2017 роком на 1,7% до 6,165 млн га та рекордній врожайності 23 ц/га, Україна зібрала найбільший в історії врожай – 14,2 млн т, що складає 116% від рівня 2017 р.
    • В новому прогнозі USDA оцінку виробництва ріпаку в ЄС зменшили до 19,6 млн т проти 22,14 млн т в минулому сезоні. Дефіцит ріпаку компенсував активний імпорт сої з США, ціни на яку різко впали на тлі торговельної війни з Китаєм. Поставки дешевої сої вплинули на ціни на ріпак в ЄС, які знижуються з початку сезону та наразі складають 370 €/т або 419,4 $/т, хоча трейдери очікували зростання ціни в другій половині сезону.
    • Зернова біржа Росаріо підвищила прогноз валового збору сої в Аргентині в сезоні 2018/19 на 2 млн. т – до 52 млн. т. Прогноз врожаю кукурудзи був збільшений на 2,5 млн. т (до 46,5 млн. т), повідомляє агентство Reuters;
    • За даними Reuters, в січні 2019 року Китай імпортував 7,38 млн. т соєвих бобів, що на 29% вище показника місяцем раніше (5,27 млн. т), однак на 13% поступається результату січня попереднього року (8,48 млн. т);
    • Як повідомляють експерти Oil World, в січні 2019 року Індія імпортувала 1,23 млн. т рослинних олій, що лише на 3 тис. т поступається показнику аналогічного місяця минулого року (1,24 млн. т). При цьому закупівлі країною соняшникової олії в січні зросли на 23% в порівнянні з торішнім рівнем – з 163 тис. т до 200 тис. т, пальмового – на 2%, з 817 тис. т до 833 тис. т.

    Протягом звітного тижня світовий соєвий ринок продовжував знижуватися. Серед ключових причин такої тенденції варто згадати ескалацію напруги між США та Китаєм, що відбувається на тлі відкладення зустрічі президентів США та Китаю, внаслідок чого з 1 березня можуть вступити в дію нові імпортні мита на китайські товари.

    Ціни на сою залишаються під тиском низького попиту з боку Китаю, де наразі тривають святкування Нового року, та девальвації бразильського реала, що, як очікується сприятиме активізації експорту сої з Бразилії.

    Водночас, ринок пальмової олії наразі також демонструє падіння цін, що також чинить тиск на суміжні ринки ключових рослинних олій. Зазначимо, що ціни на рослинні олії найближчим часом залежатимуть від прогнозів врожаю сої в Південній Америці та підсумків торгових переговорів між США та Китаєм.

    Згідно з результатами нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки були переважно стабільними.

    Ринок соняшника наразі залишається під впливом групи різноспрямованих факторів. З одного боку, на ринку продовжує рости закупівельний попит переробних підприємств.

    З іншого боку, із наближенням весняних сільськогосподарських робіт ринок буде відчувати нарощення пропозиції з боку вітчизняних аграріїв, що відповідним чином впливатиме на рівень внутрішніх цін.

    Перегляди: 0