Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Експерти USDA прогнозують в поточному сезоні зростання світового виробництва сої до 358,4 млн тонн (340,6 млн тонн в попередньому сезоні), відзначили американські аналітики в своєму оновленому звіті. Попередній прогноз був ще вище на 4,2 млн тонн. Нагадаємо, сезон 2016/17 забезпечив урожай сої в розмірі 350,3 млн тонн. Обсяг світової торгівлі соєю в розглянутий період оцінюється на рівні 153 млн тонн. Попередні оцінки були скромніші на 0,7 млн тонн. У минулому сезоні цей показник дорівнював 152,7 млн тонн;
    • За даними Української асоціації виробників та переробників сої, з 2005 року потужності з переробки насіння сої в Україні були збільшені майже в 7 разів – з 800 тис. тонн до 5,5 млн тонн в 2018 році. В Україні за станом на 2018 рік кількість господарств, які займаються вирощування сої, зросла до 10,6 тис., тоді як в 2005 році даний показник не досягав і 3,8 тис.;
    • Згідно з оцінками аналітиків Oil World, в січні 2019 року Китай суттєво збільшив імпорт соняшникової шроту — до 330,2 тис. тонн, що в 150 разів перевищує показник за аналогічний період минулого року (2,2 тис. тонн). Практично весь зазначений обсяг продукту був поставлений в КНР з України (329,9 тис. тонн);
    • За даними експертів Oil World, в 2018 році Євросоюз вперше з 2012 року став нетто-імпортером ріпакової олії. Так, країни блоку в минулому році збільшили імпорт продукту майже в 2 рази – до 266 тис. тонн проти 180 тис. тонн роком раніше, тоді як експорт, навпаки, знизився до 215 тис. тонн (-38%);
    • Згідно з повідомленнями Reuters, світові ціни на пальмову олію в 2019 році зростатимуть на тлі зниження темпів виробництва та скорочення запасів. Ф’ючерси на сиру пальмову олію на біржі в Малайзії в лютому знизилися майже на 8%. Протягом минулого тижня вартість масла досягла приблизно 530 $/т.

    Протягом звітного тижня ціни на олійні на світових ринках продовжили знижуватися. Так, на СВоТ соєві ф’ючерси дещо втратили в ціні, продовжуючи динаміку попереднього тижня. Існуючий ціновий тренд підтримується внаслідок слабких експортних відвантажень та відсутності даних щодо постачання суттєвих партій сої до Китаю.

    Водночас, згідно з останніми повідомленнями учасників ринку, керівництво США прагне до якнайшвидшого досягнення угоди з Китаєм, сподіваючись підштовхнути ринкову активність. Водночас чергова затримка або ж провал перемовин може привести до падіння ключових ринкових індексів.

    В цілому ж США та Китай все ближче підходять до завершення торгового протистояння, що триває вже близько року. Ринкові аналітики зазначають, що завершення цього протистояння на вигідних умовах у поточній ситуації є персонально важливим для президента США Дональда Трампа, оскільки може надати йому перевагу у президентській кампанії 2020 року.

    Протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували суттєві негативні коректування.

    Зокрема, продовжується зниження цін олієсировини соняшника. Ключовими чинниками тиску на ціни в цьому сегменті виступають як сезонне збільшення пропозиції, так і зниження внутрішніх цін на соняшникову олію. На цьому тлі спостерігається також певне скорочення активності переробних підприємств.

    Перегляди: 0