Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними USDA, в період 22-28 березня 2019 року експорт соєвих бобів з США склав 1,97 млн тонн, що перевищило очікування учасників ринку для даного періоду (0,8-1,5 млн тонн). Як уточнюється, за звітний період 86%, або 1,7 млн тонн від загального обсягу поставок американської сої експортовано в Китай, що на 37% менше показника аналогічного періоду попереднього року. Також відвантаження здійснювалися в Індонезію – 91,5 тис. тонн, Південну Корею – 59,6 тис. тонн, Тайвань – 30,6 тис. тонн;
    • За даними звіту USDA, протягом останнього тижня березня китайські державні компанії придбали 828 тис. тонн сої із заявлених 1,5 млн тонн, а загальний обсяг закупленої в поточному сезоні Китаєм американської сої виріс до 12 млн тонн при задекларованих 20 млн тонн. Експорт сої за тиждень зменшився до 730,8 тис. тонн, що все одно на 25% перевищує відповідний показник минулого року;
    • Запаси сої в США на 1 березня сягнули рекордних 99,79 млн тонн, що на 29% перевищує показник на цю ж дату у 2018 році. Експерти USDA зменшили оцінку посівних площ під соєю до 84,6 млн акрів в порівнянні з 89,2 млн акрів в минулому сезоні;
    • Експерти американського міністерства сільського господарства (USDA) прогнозують, що виробництво ріпаку в Китаї в наступному сезоні зросте на 1,6% в порівнянні з поточним сезоном і складе 13,1 млн тонн. За прогнозом USDA, незначно зросте і посівна площа ріпаку в Китаї – до 6,6 млн гектарів (+ 1,5%);
    • За даними експертів Intertek Testing Services, в березні Малайзія збільшила в порівнянні з лютим експорт пальмової олії на 22,4% з 1,24 до 1,52 млн тонн. На тлі активізації експорту червневі ф’ючерси малайзійської пальмової олії вчора виросли на 1,9% до 2153 ринггітів або 527,31 $/т, що стало найбільшим денним зростанням з січня.

    Протягом тижня ціни на сою на світових ринках виросли на новинах про закупівлю Китаєм чергової партії сої. Активізація купівель Китаєм знижує тиск з боку накопичених великих запасів олійної, в першу чергу – в США, та підтримує ціни.

    Безпосередньо протягом звітного тижня висхідна динаміка цін була обумовлена високим тижневим експортом сої з США, який, згідно з оцінками USDA, склав 1,9 млн тонн, що істотно вище як результату попереднього тижня, так і показника в середньому за останні чотири тижні. Крім цього, підтримку цінам надавало те, що, за заявами президента США Дональда Трампа, США і КНР незабаром можуть досягти угоди по врегулюванню торгового конфлікту між сторонами.

    Водночас, ціни на ріпак залишаються у невизначеності через відносини Канади та Китаю. КНР продовжує політичний тиск на Канаду після арешту фінансового директора компанії Huawei та вже скасував дозвіл на імпорт каноли для третьої канадської компанії.

    За даними нашого моніторингу, протягом минулого тижня внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували окремі різноспрямовані коректування.

    На відміну від попереднього тижня, коли соняшник подорожчав тільки на умовах самовивозу, протягом звітного періоду насіння соняшника помірно подорожчало на всіх внутрішніх базисах.

    Попит на ринку присутній в достатньому обсязі, а подальший розвиток ситуації буде залежати в першу чергу від динаміки цін на ринку соняшникової та інших ключових видів рослинних олій. Наразі ринки демонструють зростання цін соєвої та пальмової олії, що може стати фактором впливу на рівень цін суміжного соняшникового сегменту.

    Перегляди: 0