Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними офіційного звіту Європейської Комісії серед країн – головних постачальників агропродовольчої продукції в ЄС за останні 12 місяців Україна посіла третє місце, обігнавши Китай. Обсяг українських поставок склав 5,9 млрд. €, китайських – 5,7 млрд. €. Перше місце залишилося за США з 12,4 млрд, друге – за Бразилією з 11,8 млрд. €;
    • Як повідомляє асоціація Укроліяпром, в Україні за підсумками вересня-лютого 2018/19 МР вироблено 2,958 млн тонн нерафінованої соняшникової олії, що на 10,7% більше, ніж в минулому сезоні. Так, лідером з виробництва нерафінованої олії стало ТОВ “Європейська транспортна стивідорна компанія” (“Бунге”), яка займає 6,9% ринку. Другим за півроку стало ТОВ “Оптімусагротрейд” (“Агрокосм”, Запорізький МЖК) – 6,4%, третім – ПрАТ “Вінницький МЖК” (Vioil). На ТОП-10 виробників нерафінованої соняшникової олії припадає 48,7% ринку;
    • International Grain Council збільшила прогнози світового виробництва, споживання і запасів сої в сезоні 2019/20. У порівнянні з минулим місяцем прогноз світового виробництва сої в 2019/20 МР був збільшений на 2 млн тонн до 361 млн. тонн. Світове споживання сої в 2019/20 МР складе 360 млн тонн, що на 1 млн. більше, ніж прогнозувалося місяць тому, і на 8 млн тонн більше показника минулого сезону;
    • Як повідомляють експерти Єврокомісії, з 1 липня 2018 р. по 28 квітня 2019 р. Євросоюз імпортував 12,3 млн тонн сої, що на 12% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Імпорт соєвого шроту знизився на 9% до 14,2 млн тонн. Обсяг ввезення пальмового масла залишається на рівні минулого сезону – 5,3 млн тонн. Додатково, USDA очікує, що за весь поточний сезон Євросоюз імпортує 15,8 млн тонн сої (14,58 в сезоні 2017/18), 18,53 млн тонн соєвого шроту і 6,8 млн тонн пальмового масла.

    Протягом звітного періоду світові ринки характеризувалися зниженням соєвих цін, обумовленим переважно скороченням експортного попиту, збільшенням очікуваних обсягів валових зборів олійної та негативними очікуваннями учасників ринку щодо подальшого розвитку ситуації.

    Ключовим чинником, що формує негативні очікування, залишаються слабкі закупівлі американської сої з боку США. Незважаючи на довгий переговорний процес, США та Китай досі далекі від укладання угоди, що завершила б торгове протистояння між державами. Анонсована на минулому тижні закупівля державними китайськими компаніями 2,5 млн тонн сої з США не відбулася, а дата підписання торговельної угоди між США та Китаєм перенесена на невизначений термін. Розповсюдження АЧС у Китаї, у свою чергу, сприяє скороченню поголів’я свиней, що додатково скорочує попит на сою та продукти її переробки.

    Додатково на ціни тиснуть низькі темпи сівби кукурудзи в США, обумовлені потужними опадами, через що можуть збільшитися посівні площі під соєю.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували окремі позитивні коректування.

    Цінові тенденції у соняшниковому сегменті визначаються достатніми обсягами попиту на олійну з боку внутрішніх переробників та стримуванням фермерами продажів в очікуванні подальшого зростання цін. Згідно з актуальними офіційними даними, на 1 квітня 2019 року запаси соняшника в Україні складали 4,02 млн тонн (3,51 млн тонн на відповідну дату 2018 року). Безпосередньо аграрні підприємства зберігали в себе 2,16 млн тонн олійної.

    Водночас, звітний тиждень охарактеризувався порівняною стабільністю цін соняшникової олії, як на експортних, так і на внутрішніх базисах.

    Перегляди: 0