Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Незалежне американське агентство IEG Vantage прогнозує, що площа сівби сої в США під урожай 2019 року зменшиться до 34,41 млн га. Якщо середня врожайність буде не нижче 34,34 ц/га, валовий збір сої складе 117,39 млн. тонн. У минулому році американські фермери зібрали 123,68 млн тонн сої при врожайності 34,67 ц/га. Зараз в США триває сівба сої. Темпи сівби відстають від минулого року більш ніж в два рази;
    • Згідно з даними експертів Oil World, за підсумками травня 2019 року відвантаження соєвих бобів з основних країн-експортерів знизилися до 15,4 млн тонн, що на 10% (на 1,7 млн тонн) поступається показнику аналогічного місяця минулого року. Як уточнюється, експорт олійної з Бразилії в звітному місяці скоротився на 15% – до 10,5 млн тонн, з причини зниження поставок в Китай;
    • Китай суттєво збільшив імпорт української рапсової олії. За липень-квітень 2018/19 МР в Китай було поставлено рекордний обсяг даної продукції – 66,5 тис. тонн. За весь минулий сезон експорт склав лише 7,7 тис. тонн, а в сезоні 2016/17 – 2,5 тис. тонн;
    • За тиждень з 24 по 30 травня США реалізували на експорт 510 тис. тонн сої, що трохи вище очікувань учасників ринку. У порівнянні з попереднім тижнем продажі зросли на 28%, в порівнянні із середнім значенням за попередні чотири тижні – на 86%. В цілому ж експорт сої з США в поточному сезоні знизився на 16%;
    • Зернова біржа Буенос-Айреса повідомляє, що станом на 5 червня в Аргентині обмолочено 96,1% посівних площ сої. Очікується, що валовий збір сої в поточному році складе 56 млн тонн.

    Після оприлюднення рішень щодо взаємного підвищення імпортних мит, США та Китай, водночас, не поспішають втілювати ці рішення в дійсність.

    Так, США оголосили намір відкласти введення додаткових мит на імпортовані з Китаю товари до 15 червня. В свою чергу, керівництво КНР оприлюднило перелік товарів виробництва США, куди входять й соєві боби, свинина та яловичина, на які може бути скасоване імпортне мито. Такі заходи можуть бути розцінені як небажання загострювати конфронтацію.

    Нагадаємо, раніше (10 травня поточного року) американські імпортні мита на товари з КНР були підвищені з 10% до 25%. У відповідь влада Китаю вирішила з 1 червня запровадити відповідні мита щодо більш 5 тис. товарних позицій з США на загальну суму $60 млрд..

    Додатково, на світових ринках ключових рослинних олій наразі спостерігається переважання негативних котирувань, обумовлене падінням нафтових котирувань внаслідок напружених відносин між США та Мексикою й Китаєм.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували переважно позитивні цінові коректування.

    Незважаючи на розворот цінових трендів на експортних базисах соняшникової олії, насіння соняшника поки що продовжило дорожчати як на зовнішніх, так і на внутрішніх напрямках. На умовах FOB в портах Чорного моря олієсировина українського виробництва додала в середньому 10 $/т. Зростали також і внутрішні ціни на соняшникову олію.

    Безпосередньо соєві боби також не змінились в ціні на внутрішньому ринку минулого тижня. Попит на ринку присутній, проте залишається обмеженим, збільшення пропозицій не спостерігається.

    Також поки що не зафіксовано помітного зростання ділової активності у ріпаковому сегменті. Протягом минулого тижня середні ціни не зазнали коректувань та продовжили носити переважно індикативний характер.

    Перегляди: 0