Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як повідомляє Reuters, уряд Малайзії прийняв рішення про продовження ще на один місяць дії нульового мита на експорт з країни пальмової олії – до кінця липня 2019 року. При цьому наголошується, що мінімальна закупівельна ціна на продукт в Малайзії на липень була встановлена на рівні близько 474,69 $/т, тоді як для підвищення мита вона повинна становити не менше 536,47 $/т;
    • Збір врожаю соняшника в Україні в 2019 році, з високою ймовірністю, почнеться раніше, зважаючи на поточні погодні умови. У 2019 року в Україні очікується середня врожайність соняшнику на рівні 23,3 ц/га, що відповідає минулорічному показнику. У свою чергу валовий збір складе 13,5 млн тонн. Дозрівання соняшнику в 2019 році очікується на 1,5-2 тижні раніше середніх термінів;
    • Експерти USDA в червневому звіті збільшили прогноз світового виробництва ріпаку у 2019/20 МР до 74,8 млн тонн, що хоча й перевищить на 2 млн т показник 2018/19 МР, проте поступатиметься рекордним 74,91 млн тонн сезону 2017/18. Збільшать виробництво ріпаку Австралія, Україна та Китай, зменшать – Індія, США та ЄС, тоді як в Канаді воно залишиться на попередньому рівні;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, в травні 2019 року обсяг переробки насіння ріпаку в країнах ЄС перевищив первинні очікування і склав 2 млн тонн. З урахуванням цього, експерти підвищили прогноз переробки олійної в ЄС в 2018/2019 маркетинговому році (липень-червень) до 23,55 млн тонн, що на 0,6 млн тонн поступається результату попереднього сезону.

    Учасники ринку продовжують стежити за перебігом посівної кампанії в США, а точніше – за актуальними даними щодо прогнозу опадів на середньому заході країни. Нагадаємо, що незвичайно високі обсяги опадів обумовили значне затримання робіт з посіву соєвих бобів. Згідно з останніми даними, на початок звітного тижня соєю було засіяно 77% планових площ, сходи було отримано на 55% площ. Для порівняння середні показники останніх п’яти років складають 93% та 84% відповідно.

    Необхідно також зазначити, що 19 червня розпочався новий раунд перемовин між США та Китаєм з приводу врегулювання торгівельних суперечок. Водночас детальної інформації щодо можливого фіналу чергового раунду перемовин наразі немає.

    Поки що ж експорт сої з США продовжує демонструвати низхідні тенденції, – обсяги відвантажень на зовнішні ринки протягом тижня скоротився майже на 18% до 675 тис. тонн.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки характеризувалися окремими позитивними коректуваннями.

    Основним чинником підтримки цін насіння соняшника в цьому сегменті наразі виступає активізація попиту з боку переробників, що прагнуть забезпечити достатні обсяги сировини для сталої роботи підприємств на тлі здороження соняшникової олії на експортних базисах.

    Соняшникова та соєва олії на внутрішньому ринку продовжили торгуватися в межах показників попереднього тижня.

    Поки що не фіксується помітного зростання ділової активності у ріпаковому сегменті. Протягом минулого тижня середні ціни не зазнали коректувань та продовжили носити переважно індикативний характер. Торгівля ведеться переважно у межах укладених раніше контрактів, цінові показники носять переважно індикативний характер. Увага учасників ринку зосереджена на очікуванні даних щодо нового врожаю.

    Перегляди: 0