Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • USDA підвищила прогноз імпорту соняшникової олії в Індію в 2019/20 МР до 2,65 млн. тонн, що на 200 тис. тонн більше, ніж у поточному сезоні. Головну роль в імпорті соняшникової олії в Індію продовжить грати Україна. При цьому, незважаючи на прогнозоване зниження виробництва соняшникової олії в Україні та обсягу експорту, в індійському напрямку прогнозується зростання поставок;
    • У січні-червні Туреччина імпортувала 804 тис. тонн насіння соняшнику, що на 278 тис. тонн більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє агентство Oil World. На липень-грудень прогнозується зниження імпорту за рахунок збільшення внутрішнього виробництва, а також підвищення імпортного мита з 59 $/тонна до 90 $/тонна;
    • Експерти Oil World в своєму липневому звіті знизили прогноз світового виробництва соєвих бобів в 2019/20 МР до 350,1 млн. тонн, що на 6,1 млн. тонн поступається червневій оцінці і на 11,5 млн. тонн – результату в 2018/19 МГ. Найбільше зниження валового збору олійної в новому сезоні очікується в США Світові кінцеві запаси соєвих бобів в 2019/20 МР очікуються на рівні 105,8 млн. тонн, що на 4,1% менше, ніж в поточному сезоні;
    • Державне агентство Єгипту GASC минулого тижня спочатку перенесло тендер із закупівлі 30 тис. тонн соєвого і 10 тис. тонн соняшникової олії з 31 липня на 1 серпня, а потім і зовсім скасувало його. Причиною скасування були названі занадто високі ціни, запропоновані експортерами.

    Кінець липня і початок серпня на світовому ринку олійних культур був відзначений чітко виражений спадним трендом, який спостерігався як у спотових продажах, так і біржовому секторі. Інвестори і трейдери покладали великі надії на прогрес у торгівельних переговорах між США і Китаєм, які розпочалися минулого тижня, але поки принесли не той результат, на який розраховували. Оголошене президентом Трампом введення з 1 вересня 10% мита на китайські товари вартістю $300 млрд. на додаток до запровадженого раніше 25% мита на товари на суму $200 млрд. обвалило товарні ринки.

    По інший бік океану, в ЄС, підтверджуються прогнози різкого зниження врожаю у Франції і Німеччині в порівнянні з минулими роками.

    Минулого тижня на українському ринку основних олійних культур цінова ситуація попри останні коливання глобальної кон’юнктури залишалася стабільною. За даними моніторингу компанії “ПроАгро Груп”, ціни попиту сою залишилися на попередніх рівнях, втім на первинних базисах і в портах дещо знизилися закупівельні ціни соняшнику, а також ріпаку, що пов’язане не стільки зі світовими тенденціями, скільки з завершенням збиральної кампанії олійної. За даними Мінагрополітики, станом на 1 серпня аграрії зібрали 3,022 млн тонн озимого ріпаку з площі 1,2 млн. га або 98% до прогнозу при урожайності 24,5 ц/га. Врожайність насіння нижче, ніж в минулому році на 5,2%, проте валовий збір на 23,6% вище торішнього.

    Згідно з інформацією Державної служби статистики, станом на 1 липня 2019 року запаси соняшнику в Україні на 24,3% вище торішніх, більш значний приріст фіксується у підприємств, що займаються зберіганням і переробкою – на 33,2%, у сільгоспвиробників запаси виросли на 14%. Запаси сої в два рази перевищують показник минулого року, а запаси ріпаку на 9% нижче.

    При цьому, за даними Держпродспоживслужби, протягом минулого місяця Україна експортувала 0,7 млн. тонн олійних культур, тоді як в липні 2018 року цей показник лише трохи перевищував 0,3 млн. тонн.

    Перегляди: 0