Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За оцінками експертів OilWorld, світове виробництво пальмового масла за підсумками 2019 року досягне чергового максимуму і складе 76,88 млн. т, що також на 3,9 млн. т перевищить результат минулого року. Основними виробниками продукту в 2019 році традиційно залишаться Індонезія і Малайзія – 44,1 (+ 6% в рік) млн. т і 20,37 (+4%) млн. т відповідно. Також аналітики очікують зростання вироблення пальмового масла в Колумбії, Гватемалі і Таїланді;
    • Як повідомляють трейдери, Туреччина підвищила ставку мита на ввезення олійного соняшнику з 20% до 27% на термін до 1 лютого 2020 року. Раніше мито було підвищено з 13% до 20% на термін до 31 січня 2020 року. Підвищення рівня митного оподаткування імпортного соняшнику є мірою, що захищає турецьких сільгоспвиробників;
    • Згідно з повідомленням Soybean & Corn Advisor, збільшення попиту на бразильську сою з боку Китаю може привести до того, що кінцеві запаси олійної в країні за підсумками 2019 року значно скоротяться. Так, до кінця 2019 року запаси олійної можуть скласти 2,6 млн. т, що на 3 млн. т нижче рівня, прогнозованого в червні;
    • Згідно з прогнозом експертів OilWorld, імпорт ріпаку в Євросоюз в сезоні 2019/20 може скласти рекордні 5,66 млн. т, що на 30,7% перевищить обсяги імпорту в минулому сезоні. Причиною настільки сильного зростання імпорту стане чергове (друге поспіль) зниження виробництва ріпаку в ЄС за підсумками сезону. Прогноз виробництва на сезон 2019/20 становить 17,13 млн. т, що на 14% менше, ніж за підсумками минулого сезону;

    Світовий ринок сої перебуває під тиском декількох основних чинників. Так, з одного боку, покращення погоди в сільськогосподарських регіонах США поліпшує очікування щодо перспектив розвитку посівів.

    З іншого, – негативна динаміка обумовлюється відмовою Китаю від збільшення обсягів закупівлі американської сої з огляду на небажання підсилювати залежність від імпорту та незважаючи на тиск з боку керівництва США. КНР готовий купувати сою у обсягах значно менших, ніж очікувалося в США, насамперед, через низьку конкурентоспроможність такої продукції.

    Додатково, минулого тижня стало відомо, що уряд КНР прийняв рішення про підвищення з 1 вересня і 15 грудня ввізних мит на певні категорії імпортної продукції з США на загальну суму в 75 млрд. $. Це стало відповіддю на оголошене з 1 вересня запровадження США нових мит в розмірі 10% на товари з КНР вартістю 300 млрд. $. І хоча пізніше стало відомо, що Вашингтон відкладе введення додаткових мит на ряд китайських товарів до 15 грудня, китайська сторона відповіла симетричними заходами.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє переважно негативні цінові коректування.

    Зокрема, зниження зазнали ціни насіння соняшника. Ринкова динаміка відображає зміну сезонів та надходження на ринок олієсировнини нового врожаю. Поточний прогноз врожаю соняшнику в Україні залишається на рівні 15 млн. т, а дані про актуальні збиральної кампанії визначатимуть динаміку цін. Рівень цін на соняшник нового врожаю в 2019 році поступається відповідним показникам минулого року, що, водночас, сильно корелює зі значним підсиленням курсу національної валюти.

    Соєві боби минулого тижня продемонстрували обережне зниження цін. Попит на ринку присутній, проте зростання цін обмежене високими обсягами запасів олійної в країні.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня демонстрував переважання цінової стабільності. За оновленими даними, середній рівень врожайності ріпаку цього річ складає 2,57 т/га, що поступається минулорічному рівню 5,5%. Водночас, розширення посівних площ під культурою дозволили отримати високі валові збори. Станом на початок місяця – 3,16 млн. т проти 2,75 млн. т на відповідну дату минулого року.

    Перегляди: 0