Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з повідомленням FAS USDA, у сезоні 2019/20, що стартує у жовтні, імпорт сої в Китай буде найнижчим за п’ятиріччя. У поточному сезоні Китай імпортує 82 млн. т сої, що на 13% менше, ніж в сезоні 2017/18. Негативний вплив на імпорт сої надає стрімке поширення африканської чуми свиней (АЧС). Імпорт соняшникової шроту в наступному сезоні складе 1,0 млн. т (0,95 млн. т в 2018/19 МР), ріпакової шроту – 1,2 (1,3) млн. т.;
    • Міжнародна Рада по Зерну (IGC) зменшила прогноз світового виробництва сої в сезоні 2019/20 на 4 млн. т до 344 млн. т, що на 5% менше, ніж в рекордному поточному сезоні. Погіршення прогнозу в порівнянні з липнем сталося через США. Кінцеві запаси сої в світі опустяться до 41 млн. т, на 25% в порівнянні з рекордним рівнем, який очікується в кінці поточного сезону;
    • За даними Bloomberg, на тлі активного експорту запаси пальмового масла в Малайзії за підсумками серпня поточного року скоротилися на 7% в порівнянні з рівнем липня – до 2,22 млн. т, що також є мінімальним показником за останні 14 місяців;
    • Згідно з оновленими даними експертів Oil World, в серпні поточного року Аргентина збільшила відвантаження соєвого масла на зовнішні ринки до 590 тис. т в порівнянні з 559 тис. т, експортованими в липні, що також перевищує показник аналогічного місяця минулого року (507 тис. т). Сумарний обсяг відвантажень соєвого масла з Аргентини, Бразилії та Парагваю склав в серпні 754 тис. т, що в цілому відповідає показнику попереднього місяця, однак поступається рівню відвантажень в серпні 2018 року (768 тис. т).

    Протягом звітного тижня соєві котирування на СВоТ змістилися в цілому у напрямку зниження. Низхідна тенденція виникла на тлі високої пропозиції олійної в США, а також появи оновлених прогнозів щодо збільшення площ під соєю в Бразилії під час наступної посівній кампанії. Так, згідно з останніми оцінками учасників ринку, виробництво сої в Бразилії в 2019/20 МР очікується на рівні 121,4 млн. т проти 115,1 млн. т в попередньому маркетинговому році. Зважаючи на те, що Бразилія виступає ключовим конкурентом США на соєвому ринку, можна стверджувати, що негативні цінові тенденції у відповідному сегменті отримають ще один потужний фактор підтримки.

    Додатково, в очікуванні підписання торговельної угоди між США та КНР за підсумками чергового раунду переговорів, що має відбутись у поточному місяці, китайські трейдери скоротили закупівлю сої з поставкою у жовтні.

    Таким чином, зважаючи на позицію КНР як ключового глобального споживача сої, світові ціни на олійну тяжітимуть до зниження у найближчий перспективі, навіть незважаючи на зменшення прогнозів виробництва соєвих бобів в світі.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє різноспрямовані цінові коректування.

    На внутрішньому ринку соняшника було зафіксовані негативні цінові тренди. Поточний прогноз врожаю соняшнику в Україні залишається на рівні 15 млн. т, і саме актуальні дані щодо збиральної кампанії визначатимуть динаміку цін.

    Соєві боби минулого тижня також втратили в ціні. Попит на ринку присутній, проте зростання цін обмежене високими обсягами запасів олійної в країні.

    Ріпаковий сегмент внутрішнього ринку звітного тижня, навпаки, демонстрував позитивні цінові тенденції. Щодо посівної кампанії озимого ріпаку, яка наразі триває, – згідно з останніми даними, станом на 4 вересня вітчизняні аграрії засіяли озимим ріпаком 814 тис. га або 76% запланованих площ. Водночас, недостатня кількість опадів негативно впливає на стан посівів та може суттєво вплинути на перспективи майбутнього врожаю.

    Перегляди: 0