Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними Зерновий біржі Буенос-Айреса, станом на 30 жовтня посів соняшника в Аргентині просунувся і до звітної дати було проведено на 51% площ від плану (роком раніше – 64%). У доброму та відмінному стані знаходиться 57% посівів олійної проти 63% тижнем раніше;
    • Згідно з даними Reuters, pростання виробництва пальмового масла в Індонезії за підсумками 2019 року може виявитися мінімальним або взагалі нульовим через триваючі в країні лісових пожеж;
    • За прогнозами USDA, валовий збір сої в поточному сезоні не перевищить 96,6 млн. т, що на 20% менше, ніж в рекордному минулому сезоні.
    • Як інформує NASS USDA, станом на 27 жовтня прибирання сої в США була завершена на 62%;
    • Згідно з повідомленням інформаційного порталу md, в ході поточної збиральної кампанії врожайність сої в Молдові помітно скоротилася і склала 18,4 ц / га, що на 21% менше, ніж у 2018 році;
    • За даними USDA, світове внутрішнє споживання олійних шротів в сезоні 2019/20 складе 338,2 млн. т. Це більш ніж на 6 млн. т (або на 2%) більше, ніж показник за підсумками минулого сезону – 331,95 млн. т. Найбільш популярним видом шроту в світі залишиться соєвий – 236,24 млн. т (зростання 2,3%).

    Нещодавно президент США Дональд Трамп заявив про досягнення компромісу між США та КНР і готовність Китаю наростити щорічні закупівлі аграрної продукції з США до 40-50 млрд. $, що значно перевищило б навіть ті обсяги поставок, які спостерігалися до початку торгової війни між США і Китаєм в 2018 році. Так, у 2017 році (перед початком торгової війни між країнами) обсяг американського агроекспорту в Китай відповідав 24 млрд. $.

    В свою чергу офіційні представники КНР заявили про готовність нарощування імпорту сільгосппродукції з США лише до 20 млрд. $ щорічно.

    Додатково – раніше очікувалося, що підписання першої фази торгового угоди, близько 60% від загальної угоди відбудеться на саміті АТЕС в Чилі. Водночас, цей захід було відмінено. Таким чином, підписання торгівельної угоди між країнами залишається у підвішеному стані.

    Наразі американська та китайська влади вибирають нове місце для укладення першої фази торгової угоди.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє окремі негативні коректування.

    Практично незмінною лишилася ситуація у соняшниковому сегменті. Незважаючи на наближення до фінішу збиральної кампанії та, відповідно, велику кількість пропозицій на ринку, рівень цін продовжує утримувати займані рівні внаслідок достатніх обсягів попиту.

    Згідно з останньою офіційною інформацією (станом на 1 листопада), соняшник обмолочено на 97,7% прогнозних площ; намолочено 13,96 млн. т насіння при середній урожайності 24,4 ц/га (24,1 ц/га в середньому в минулому році). Вищі за минулорічні показники врожайності дозволяють очікувати за цього річ валові збори насіння соняшника на рівні 15,3-15,4 млн. т проти 15,2 млн. т у минулому році.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку минулого тижня також залишалися переважно незмінними/ За офіційними даними станом на 1 листопада, соя обмолочена на 97,4% прогнозних площ. Зібрано 3,56 млн. т олійної при середній урожайності 23,3 ц/га. Показники врожайності продовжують поступатися минулорічним, в той час як попит, особливо експортний, залишається на достатньому рівні.

    Як і минулого тижня, ріпаковий сегмент зберігає негативну динаміку. Темпи експорту залишаються стабільними та практично відповідають минулорічним показникам. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами.

    Збирання врожаю ріпаку в Україні наразі практично завершено з результатом 3,3 млн. т, що на 19% перевищує показники попереднього року. Приріст результатів забезпечено переважно шляхом розширення посівних площ, тоді як середні показники врожайності цього року (2,58 т/га) поступаються рівням попереднього сезону.

    Перегляди: 0