Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як інформує Reuters, запаси продукту в Малайзії в жовтні підвищилися на 2,8% і досягли 2,52 млн тонн – максимального показника за останні 7 місяців. При цьому експорт масла з країни в звітному місяці збільшився на 13,1% – до 1,59 млн тонн на тлі високого попиту Китаю. Крім цього, в країні зберігається високий внутрішній попит на пальмову олію з боку біопаливної промисловості;
    • За офіційними даними, з початку 2019/20 МР станом на 5 листопада Україна експортувала 3,8 млн тонн олійних культур, що на 1,7 млн тонн перевищує показник за аналогічний період минулого МР;
    • Аналітики Strategie Grains очікують, що ЄС в 2020/21 МР буде змушений імпортувати великі обсяги ріпаку також на тлі очікуваного зростання попиту на ріпакову олію для виробництва біодизеля.
    • Згідно з даними експертів Oil World, в 2018/19 МР Канада скоротила експорт насіння каноли на 11% в порівнянні з показником попереднього сезону – до 9,25 млн тонн, що було обумовлено головним чином за рахунок скорочення поставок олійної до Китаю;
    • Згідно з датами Держстату, за січень-вересень 2019 року в Україні виробили 221,15 тис. тонн нерафінованої соєвого масла, на 48,7% перевищує результат аналогічного періоду в 2018 р.;
    • За прогнозами Strategie Grains, в ЄС виробництво ріпаку в 2020/21 МР складе 19 млн тонн (+ 12% в рік), що буде значно нижче середнього показника останніх 5 років. Зокрема, зберігається низький рівень вологості ґрунту, а також дефіцит опадів в серпні і у вересні значно ускладнили зростання і розвиток посівів ріпаку нового врожаю в Північній Франції, Німеччини, Румунії, Болгарії, Угорщини та Іспанії.

    Нещодавно в ефірі CNN радник Білого Дому Пітер Наварро повідомив, що незважаючи на заяви Міністерства торгівлі Китаю, наразі між США і Китаєм не було досягнуто жодних домовленостей про зниження або скасування тарифів по торгівлі. Нагадаємо, в середині жовтня США і Китай заявили про торговельне перемир’я. У Вашингтоні заявили, що можуть утриматися від наступного підвищення мит, не знижуючи діючі, Пекін пообіцяв удвічі збільшити покупки в США сої та іншого продовольства.

    Відповідно до останнього звіту USDA, з початку 2019/20 МР Китай імпортував 6,19 млн тонн американської сої, що практично в 6,5 рази перевищує рівень звітного періоду 2018 р проте все ще нижче за відповідний показник 2017 року (15,97 млн тонн) – до початку торгового конфлікту між США і Китаєм. Збільшенню експорту сої з США до Китаю сприяло введення урядом КНР безмитної квоти на імпорт близько 3 млн тонн американської сої, в той час як імпорт решти обсягу і раніше оподатковується у розмірі 30%.

    Згідно з результатами проведеного цінового моніторингу, попереднього тижня внутрішній ринок олійних культур та продуктів їх переробки демонструє різноспрямовані коректування.

    Позитивною була цінова динаміка у соняшниковому сегменті. Попит на ринку присутній у достатньому обсязі, проте висока пропозиція, сформована успішною збиральною кампанією, обмежує можливість виникнення суттєвої конкуренції за олієсировину. Зростання цін на соняшник на внутрішньому ринку, що спостерігається наразі, обумовлене переважно здорожчанням соняшникової олії на експортних базисах.

    Згідно з останньою офіційною інформацією (станом на 8 листопада), соняшник обмолочено на 98,5% прогнозних площ; намолочено 14,1 млн тонн насіння при середній урожайності 24,5 ц/га (24,1 ц/га в середньому в минулому році).

    Ціни соєвих бобів минулого тижня на внутрішньому ринку залишалися переважно незмінними. За офіційними даними на 8 листопада, соя обмолочена на 98,7% прогнозних площ. Зібрано 3,63 млн тонн олійної при середній урожайності 23,3 ц/га.

    Як і тижнем раніше, ріпаковий сегмент зберігає негативну динаміку. Темпи експорту залишаються стабільними та практично відповідають минулорічним показникам. Торгівельна діяльність в цьому сегменті відбувається переважно за раніше укладеними контрактами.

    Збирання врожаю ріпаку в Україні наразі завершено з результатом 3,3 млн тонн, що на 19% перевищує показники попереднього року. Приріст результатів забезпечено переважно шляхом розширення посівних площ, тоді як середні показники врожайності цього річ (2,58 т/га) поступаються рівням попереднього сезону.

    Перегляди: 0