Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними останнього звіту IGC, виробництво сої в США в 2019/20 маркетинговому році прогнозується на рівні 96,6 млн. т. Експортні поставки сої, вирощеної в США, в цьому році збільшаться до 49,6 млн. т. У минулому сезоні США продали за кордон 48 млн. т олійної культури. Кінцеві запаси сої в США в поточному сезоні, згідно листопадової оцінки, скоротяться до 11,2 млн. т. Торішні резерви були вище на 12,9 млн. т;
    • Oil World підвищили прогноз світової переробки соєвих бобів в сезоні 2019/20 можуть збільшитися на 6,6 млн. т – до 306,41 млн. т, що також перевищить показник 2017/18 МР (304,6 млн. т). Найбільший річний приріст даного показника аналітики прогнозують для Аргентини – до 43,6 (+3) млн. т, Бразилії – до 45,7 (+2,7) млн. т і США – до 58 (+1,3) млн. т;
    • Згідно з повідомленням Інституту Аграрної Політики, Україна в січні-листопаді цього року збільшила експорт агропродовольчої продукції до рекордних $20,2 млрд.. Доходи українським експортерам приносять в першу чергу продажі на зарубіжних ринках зернових культур (8,6 млрд. $), насіння олійних ($2,3 млрд.) та рослинних олій ($4,2 млрд.);
    • Як повідомляє Reuters, очікується, що за підсумками року запаси пальмової олії в Малайзії або збережуться на поточному рівні в 2,25 млн. т, або скоротяться до 2,1 млн. т. Зростання внутрішнього споживання пальмової олії в Малайзії, обумовлений, перш за все, активним розвитком біодизельній галузі, скорочує запаси. У підсумку, до кінця наступного року внутрішні запаси пальмової олії можуть скласти 1,5-2 млн. т.

    Мінфін США запевняє, що Китай взяв на себе зобов’язання вдвічі збільшити обсяги закупівель американської сільськогосподарської продукції в результаті підписання першої частини торгової угоди між двома країнами. Міністр фінансів США Стівен Мнучін підкреслив, що на даний момент перша частина угоди переведена на обидві мови і не має на увазі можливість внесення будь-яких змін.

    Нагадаємо, Вашингтон і Пекін уклали першу фазу торгової угоди 13 грудня. Представник США на торгових переговорах Роберт Лайтхайзер повідомив журналістам, що в рамках домовленостей американський президент Дональд Трамп погодився на невизначений термін відмовитися від введення з 15 грудня нових мит на імпорт китайських товарів. Представники США очікують, що досягнуті домовленості дозволять збільшити обсяг американського експорту в Китай на $200 млрд. протягом двох років, а торговий дефіцит США скоротиться.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного тижня внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися окремими позитивними коректуваннями. Ціна на насіння соняшника на внутрішньому ринку не змінилась, а на базисі FOB в портах Чорного моря соняшник українського виробництва подорожчав в середньому на $5 на тонні.

    Водночас, залишається високоймовірним у подальшому зростання цін олієсировини на внутрішньому ринку на тлі потужного росту цін соняшникової олії українського виробництва на експортних базисах. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшниква олія протягом тижня додала в середньому $15 на тонні. Така динаміка пояснюється достатніми обсягами попиту та висхідною динамікою, що переважає на суміжному ринку пальмової олії.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також демонстрували переважну стабільність минулого тижня. Попит на ринку присутній в достатньому обсязі, пропозиція дещо обмежена виробниками. Водночас, соя українського виробництва додала в ціні на експортних базисах, так на умовах FOB в портах Чорного моря вона подорожчала протягом тижня в середньому на 5 $/т зважаючи на високий попит з боку трейдерів.

    Ріпаковий сегмент, як і суміжні ринки, на внутрішньому ринку також демонстрував переважну цінову стабільність.

    Перегляди: 0