Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними Ради виробників пальмової олії Малайзії, Ф’ючерси на пальмову олію в п’ятницю подорожчали до трирічного максимуму на даних про більш значне, ніж очікувалося, падіння як запасів пальмового масла, так і обсягу його виробництва в Малайзії. Березневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі деривативів в Малайзії виросли в ціні на 0,8% – до 769 $/т, що є максимумом з січня 2017 року. За цей тиждень ф’ючерси подорожчали на 0,6%, причому зростання вартості пальмової олії фіксується вже чотири тижні поспіль;
    • За даними Зерновий біржі Буенос-Айреса станом на 8 січня, соняшник в Аргентині було зібрано з 9,9% посівних площ. Темпи збирання нижче торішніх, але відповідають середньорічному показнику. Середня врожайність зібраного соняшнику дорівнює 20,9 ц/га. Аналітики USDA оцінюють майбутній урожай аргентинського соняшнику в 3,3 млн тонн, що на 14% менше, ніж в 2019 році;
    • Як повідомляє Reuters, скорочення переробки олійних культур в Китаї призвело в 2019 році до помітного зростання котирувань рослинних олій. Так, за рік котирування соєвої олії в Даляні піднялися майже на 20%. Переробка сої в Китаї значно скоротилася через падіння попиту з боку виробників свинини внаслідок АЧС;
    • За даними Reuters, Індія має намір ввести обмеження на імпорт рафінованої пальмової олії. Така міра найсильніше вдарить по Малайзії, так як основний обсяг сирого пальмового масла Індія закуповує в Індонезії. Це загострить конкуренцію між Малайзією та Індонезією за ринок Індії – найбільшого світового імпортера;
    • У Канаді, згідно з оцінками Statistics Canada, за перші 4 місяці поточного сезону (серпень-листопад) обсяги переробки каноли збільшилися на 8,5% до 3,3 млн тонн.

    Китайська делегація 13-15 січня здійснить візит до США для підписання угоди про першу фазу торгової угоди між двома країнами. Вашингтон і Пекін погодили першу фазу торгової угоди 13 грудня. Президент США Дональд Трамп погодився на невизначений термін відкласти введення мит на імпорт китайських товарів. Досягнуті домовленості дозволять збільшити обсяг американського експорту в Китай на 200 млрд. $ протягом двох років, а торговий дефіцит США скоротиться.

    Водночас, за тиждень до підписання “часткової” торгової угоди, Китай продовжує закупівлі сої з Бразилії. Очікувалося, що напередодні підписання угоди КНР повинен закуповувати американську сою, а не бразильську, щоб продемонструвати свою готовність до неї, але він купує сою з Південної Америки. В той же час з високою ймовірністю 2020 рік для Бразилії буде не таким успішним в експорті сої, як минулий. Швидше за все, відразу після підписання першої частини торгової угоди з США Китай втратить інтерес до бразильської сої.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки охарактеризувалися суттєвими позитивними коректуваннями.

    Насіння соняшника помітно зросло в ціні. Основним чинником підтримки цін олієсировини в цьому сегменті виступає стрімке здорожчання соняшникової олії на експортних базисах. Відновлення ринкової активності після зимових свят, також, як очікується, надаватиме підтримку цінам. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія протягом описуваного проміжку додала більше $27 на тонні. Така динаміка пояснюється достатніми обсягами попиту та висхідною динамікою, що переважає на суміжному ринку пальмової олії.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку суттєво зросли. Соєвий сегмент в Україні продовжує характеризуватись високим попитом, натомість пропозиція з боку виробників дещо обмежена. Ріпаковий сегмент, на відміну від суміжних, на внутрішньому ринку демонстрував переважну цінову стабільність.

    Перегляди: 0