Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • За даними експертів Oil World в грудні 2019 року Індія імпортувала 1,16 млн. тонн рослинних олій, що на 9% поступається показнику аналогічного місяця роком раніше (1,27 млн. тонн). Зниження загального імпорту в країну шести основних видів олій було обумовлено переважно скороченням імпорту пальмової олії – до 780 тис. тонн проти 906 тис. тонн в грудні 2018 року;
    • Згідно з новим звітом USDA, країни Євросоюзу в поточному сезоні отримають врожай у обсязі 17 млн. тонн ріпаку, що на 3 млн. менше, ніж в 2018/19 МР. Зниження виробництва ріпаку в ЄС спостерігається з 2018 року і викликано цілим рядом причин, серед яких – погодні умови (посухи і дощі), скорочення посівних площ, пошкодження посівів ріпаку шкідниками;
    • Як повідомляє Reuters, Малайзія підвищила мито на експорт сирої пальмової олії (СРО) на лютий до 6%. У січні ставка мита становила 5%. Раніше, з травня по грудень 2019 року, ставка мита була обнулена для стимулювання експорту пальмової олії з Малайзії;
    • За перші 4 місяці 2019/20 МР з України було експортовано понад 2 млн. тонн соняшникової олії проти 1,96 млн. тонн за аналогічний період 2018/19 МР (+2,4%). Ключовими імпортерами залишаються Індія та Китай;
    • У Канаді, згідно з оцінками Statistics Canada, за перші 4 місяці поточного сезону (серпень-листопад) обсяги переробки каноли збільшилися на 8,5% до 3,3 млн. тонн.

    Відновлення масштабних поставок сої в Китай обумовило суттєве зростання обсягів експорту олійної з США. З початку сезону США вже експортували 23,2 млн. тонн сої, що на третину більше, ніж у відповідному проміжку 2018/19 МР.

    В той же час, США і Китай вже приступили до обговорення другої фази торгової угоди. Угода по першій фазі була підписано у Вашингтоні в середу.

    У підписаній угоді всі показники порівнюються з середнім значенням за 2017 рік. Китай погодився збільшити закупівлі американської продукції на $32,9 млрд. протягом першого року і на $44,8 млрд. протягом другого року дії угоди. Мова йде не тільки про сільськогосподарську продукцію, а й про інших американських товарах. Так, в перший рік Китай закупить американську сільськогосподарську продукцію на $12,5 млрд., а в другій – на $19,5 млрд. .

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки знову охарактеризувалися вагомими позитивними коректуваннями.

    Насіння соняшника продовжило дорожчати. Так, на умовах EXW олієсировина додала в ціні в середньому 300 грн./т, а на базисі СРТ-порт +3%. На базисі FOB в портах Чорного моря соняшник українського виробництва за результатом звітного періоду зріс в ціні ще більш суттєво – цінове зростання за підсумками тижня склало $20.

    Водночас, зважаючи на поточну тенденцію на експортному ринку соняшникової олії, зміна цінових трендів в сегменті олієсировини є ймовірною. Так, через встановлення негативних тенденцій на європейському ринку рослинних олій, у найближчий перспективі варто очікувати зниження цін української соняшникової олії на умовах FOB в портах Чорного моря. Саме зростання цін української соняшникової олії на експортних базисах виступало ключовим чинником підтримки відповідних цін внутрішнього ринку протягом останніх тижнів. Згідно з результатами останнього цінового моніторингу, ціни соняшникової олії на FOB на останню звітну дату коливалися в проміжку 785-800 $/т.

    Протягом зазначеного періоду ціни на соєві боби на українському внутрішньому ринку також суттєво зросли. Так, на базисі EXW соя подорожчала на 2,2%, а на умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 9500-10000 грн./т. Соєвий сегмент внутрішнього ринку продовжує характеризуватись високим попитом на тлі дещо обмеженої пропозиції з боку виробників.

    Ріпаковий сегмент на внутрішньому ринку, на відміну від суміжних, демонстрував переважну цінову стабільність. Торгова діяльність вже традиційно на цьому сегменті олійного ринку відбувається переважно за раніше укладеними контрактами.

    Перегляди: 0