Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Як повідомляє ДФС, виробництво соєвої олії в січні 2020 року в Україні склало 30,54 тис. тонн, що на 20,9% більше, ніж в січні 2019 року. В 2019 році випуск соєвого масла збільшився на 29,8% – до 281,3 тис. тонн. Залишки нереалізованої продукції на складах підприємств на кінець 2019 року становила 6,7 тис. тонн;
    • Як повідомляє ДФС, виробництво соняшникової олії в Україні в січні 2020 року склало 556,82 тис. тонн, що на 15% більше, ніж в січні 2019 року. За підсумками 2019 року виробництво олії соняшникової в країні склало 5,6 млн тонн, що на 13,8% більше, ніж в 2018 році;
    • Зернова біржа Буенос-Айреса знову підвищила власний прогноз урожаю сої в Аргентині. За уточненими оцінками валовий збір сої складе 54,5 млн тонн, що на 1,4 млн тонн більше ъх попереднього прогнозу.
    • Прес-служба УКАБ повідомляє, що Україна в 2019 році експортувала до Туреччини продукції сільського господарства на суму $ 1,4 млрд, що на 71% більше, ніж роком раніше. Таким чином, Україна стала другим найбільшим постачальником агропродовольчої продукції до Туреччини і зайняла 11% в структурі турецького імпорту продукції агропромислового комплексу;
    • Мінсільгосп США в своєму лютневому звіті знову підвищив прогноз світового виробництва соєвого шроту в сезоні 2019/20 – на цей раз до 239,17 млн тонн. Підвищення світового прогнозу пов’язане з Китаєм. Аналітики USDA вважають, що в 2019/20 маркетинговому році КНР наростить виробництво соєвого шроту майже на 1 млн – до 68,11 млн тонн.

    Новини щодо розповсюдження коронавірусу світом формують негативні настрої учасників ринку та реально впливають на торгові потоки. Так, за підсумком минулого тижня суттєво просіли котирування ріпаку в Європі, дещо втратили в ціні соєві ф’ючерси в США (на це також вплинуло поширення оптимістичних прогнозів щодо врожаю сої в країнах Південної Америки).

    Цей же комплекс чинників формує передумови для зниження світового виробництва пальмової олії. Так, один з ключових виробників цього продукту, Малайзія, звітує про зниження показників експорту за результатом лютого на 3,5% у порівнянні з попереднім місяцем. Котирування пальмової олії на біржі в Куала-Лумпурі наразі опустилися до рівня трирічного мінімуму, при чому саме в останні дні лютого зниження котирувань прийняло саме масштаби падіння.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими коректуваннями цін.

    Соняшниковий сегмент зберіг негативну цінову тенденцію. Так, на умовах EXW насіння соняшника подешевшало в середньому на 500 грн./т, а на базисі СРТ-порт – на 5%.

    Ситуація на ринку олії виступає головним чинником тиску на ціни олієсировини.

    Драматичне падіння цін соняшникової олії на експортних базисах триває. На умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва протягом тижня втратила в середньому 20 $/т (-3%). Факторами впливу залишаються скорочення попиту з боку азійських імпортерів внаслідок епідеміологічних причин, а також ситуація на ринку пальмової олії. Водночас, на внутрішньому ринку соняшникова олія продовжує торгуватися в цінових межах минулого тижня.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку не продемонстрували росту, як кілька попередніх тижнів. Ринковий сегмент перебуває під різноспрямованим впливом двох груп чинників, – негативної ситуації на світовому ринку та достатнього попиту на внутрішньому ринку.

    Ріпаковий сегмент минулого тижня також не продемонстрував суттєвих коливань, продовжуючи характеризуватись низьким рівнем ділової активності.

    Перегляди: 0