Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Індія повернеться до колишніх ввізних тарифів за зниженою ставкою в 45% для імпорту рафінованого пальмового масла з Малайзії. Рішення про зниження імпортного мита до колишнього рівня, на думку аналітиків OilWorld, сприятиме підвищенню попиту на малазійську олію, особливо, на тлі поновлення уряду в Малайзії;
    • В Україні в порівнянні з минулим сезоном посівні площі під озимим ріпаком зменшилися на 15% до 1,1 млн га, проте внаслідок посухи під час сівби сходи подекуди не отримані, тому площі до збирання будуть відкориговані, а врожай ріпаку зменшиться до 2,3-2,5 млн т, тоді як у 2019 р. він склав 3,3 млн т.
    • За даними МСХ США, за тиждень з 21 по 27 лютого американські експортери реалізували на зовнішні ринки 345 тис. тонн сої, що лише на 2% більше дуже низького показника попереднього тижня. Найбільшими покупцями сої за тиждень стали: Мексика, Єгипет, Нідерланди, Малайзія і Японія. У списку покупців відсутній Китай;
    • Світове виробництво ріпаку знижується третій сезон поспіль внаслідок дворічної посухи в Австралії та зменшенню врожаю в Канаді та ЄС. У 2017/18 МР воно склало 74,991 млн т, у 2018/19 МР – 72,369 млн т, у 2019/20 МР – 67,749 млн т, повідомляє GrainTrade.

    Минулого тижня на світових ринках відбулось відновлення позитивної динаміки на ринках рослинних олій. Одним з ключових чинників, що підтримали ринок, стало відновлення активного попиту на таку продукції внаслідок низьких цін на неї. Падіння котирувань раніше було обумовлене зниженням фінансових та товарних ринків у реакцію на поширення коронавірусу.

    Позитивний поштовх ринкові пальмової олії надало прийняття урядом Індії рішення не продовжувати дію запровадженого у вересні минулого року мита на імпорт рафінованої пальмової олії з Малайзії. Після цього ф’ючерси на пальмову олію у Малайзії зросли на 2,4% на очікуваннях щодо збільшення попиту.

    Потужним чинником позитивного впливу минулого тижня також став тендер із закупівлі рослинних олій, проведений Єгиптом. Державна корпорація GASC придбала на тендері 60 тис тонн соєвої та 16 тис тонн соняшникової олії з поставкою 1-20 травня. Підсумки цієї закупівлі суттєво підтримали українську соняшникову олію на експортних базисах, яка минулого тижня зросла після тривалого періоду стрімкого падіння цін.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно негативними ціновими коректуваннями.

    Соняшниковий сегмент зберіг негативну цінову тенденцію, проте темпи зниження цін суттєво скоротилися. Так, на умовах EXW насіння соняшника торгувалося в проміжку 8500-9100 грн./т. Середня ціна угоди втратила 100 грн./т. На базисі СРТ-порт середня ціна зупинилася біля позначки 9950 грн./т (-1%).

    Водночас, якщо зростання цін соняшникової олії продовжиться цього тижня, що є ймовірним, ціни олієсировини відрегають щонайменше відсутністю подальних негативних змін. Так, за підсумко минулого тижня, внаслідок дії чинників, що згадувалися раніше, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва додала в середньому 1%. Водночас, на внутрішньому ринку соняшникова олія помітно знизилася.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишилися незмінними в середньому. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 9500-10300 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10200-10700 грн./т. Ринковий сегмент перебуває під різноспрямованим впливом двох груп чинників, – негативної ситуації на світовому ринку та достатнього попиту на внутрішньому ринку.

    Перегляди: 0