Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • У поточному звіті USDA прогнози щодо пропозиції і споживання сої в Сполучених Штатах на 2019-20 МР в основному залишені без змін. Обсяг виробництва і експорту олійної культури прогнозується в розмірі 96,84 млн тонн і 49,67 млн тонн відповідно. При цьому кінцеві запаси сої складуть 11,56 млн тонн, що більш ніж удвічі поступається торішньому рекордному показнику (24,74 млн тонн;
    • Згідно з даними аналітиків Oil World (Німеччина), в 1 кварталі 2020 року Іран збільшив імпорт олійних і соняшникової олії. За попередніми прогнозами європейських аналітиків, в січні-березні 2020 року Іран імпортував близько 655 тис. тонн олійних, що майже на 40% більше обсягів жовтня-грудня 2019;
    • Організація європейських зернових трейдерів (COCERAL) знизила прогноз врожаю олійних культур в Євросоюзі в поточному році з 29,7 млн тонн до 28,6 млн тонн. У минулому році урожай склав 27,6 млн тонн. Валовий збір ріпаку, як очікується, перевищить торішній результат і досягне 15,9 млн тонн (15,0 млн тонн в минулому році), як і валовий збір сої – 3,0 млн тонн. Урожай соняшнику буде дорівнює 9,8 млн тонн, як і в минулому році;
    • ДФС повідомляє, що протягом січня-лютого 2020 року українські виробники відправили на експорт 8,89 тис. тонн насіння соняшнику на суму $4,17 млн. Основними імпортерами вітчизняної соняшникової олії в звітному періоді були Грузія, Німеччина та Бельгія.

    Засобами митної статистики КНР повідомляє про шестикратне зростання імпорту соєвих бобів з США в січні-лютому 2020 року. Китай, як найбільший в світі імпортер олійного насіння, закупив 6,1 млн тонн американської сої в січні і лютому в порівнянні з 1,04 млн тонн за ті ж місяці 2019 року, коли обсяги торгівлі були суттєво обмежені внаслідок торгівельного протистояння з США.

    Активізація закупівель сої з США не могла не відобразитися на обсягах імпорту з Бразилії, що заміщувала постачання з США протягом торгівельної війни між країнами. Постачання в КНР соєвих бобів з Бразилії за перші два місяці цього року скоротилися на 26% в порівнянні з торішнім рівнем – до 5,14 млн тонн.

    Загальний обсяг імпорту сої в Китай за перші два місяці 2020 року виріс на 14,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 13,51 млн тонн, за даними на початок березня.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Під впливом нестабільності на валютному ринку зростають, серед іншого, ціни на олієсировину соняшника, незважаючи на потужну негативну тенденцію на експортних ринках соняшникової олії. Так, на умовах EXW насіння соняшника торгувалося в проміжку 9200-9900 грн./т. На базисі СРТ-порт середня ціна зросла до позначки 10650 грн./т.

    Внаслідок дії глоабльних чинників, соняшникова олія продовжує втрачати у ціні. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва втратила більше 3%.

    На внутрішньому ринку, водночас, соняшникова олія суттєво зросла в ціні і торгувалася в межах 19600-20200 грн./т на умовах EXW. Конкуренція між переробниками на ринку обмежена високими обсягами пропозиції. Важливо ще раз підкреслити, що в поточній ситуації ключовим чинником підтримки цін виступає девальвація національної валюти.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також збільшилися. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 9800-9900 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10700-11200 грн./т. На тлі ослаблення національної валюти внутрішні ціни української сої підтримуються також високим попитом з боку експортерів та переробників, що конкурують між собою.

    Водночас, ріпаковий сегмент минулого тижня знову не продемонстрував суттєвих коливань. Цей ринковий сегмент характеризується низьким рівнем ділової активності. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на просідання експортних цін.

    Перегляди: 0