Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Експерти USDA в своєму квітневому звіті знизили прогноз світового виробництва соєвих бобів в 2019/20 МР на 3,7 млн. тонн – до 338 млн. тонн, що помітно поступається показнику 2018/19 МР (358,6 млн. тонн). Як уточняється, прогноз валового збору був знижений для Аргентини – на 2 млн. тонн, до 52 млн. тонн, і Бразилії – на 1,5 млн. тонн, до 124,5 млн. тонн;
    • Індійські імпортери мають намір зберегти імпорт соняшнику і соняшникової олії, зокрема з України. Уряд країни має намір зберегти роботу ключових галузей, зокрема, харчової промисловості, щоб забезпечити продовольство для громадян, незважаючи на певні складнощі при поставці товарів з портів на переробні підприємства;
    • Консалтингове агентство AgRural знизило прогноз врожаю сої в Бразилії з 124,3 млн. тонн до 123,8 млн. тонн через спекотну і суху погоду. Зараз в країні йде збиральна кампанія. Уже обмолочено 85% площ, зайнятих соєю;
    • За даними експертів OilWorld, виробники олійного льону і лляної олії з ЄС будуть поступово знижувати обсяги виробництва. Серед основних причин загальне зниження цін на ринку рослинних олій і нарощення пропозиції з боку Росії, Казахстану і України. За оцінкою аналітиків, у 2019/20 МР на частку країн СНД, (включаючи Україну), припаде 54% світових поставок лляної олії і 80% – шроту. Тоді як трьома сезонами раніше ці показники були на рівні 22% і 56% відповідно.

    Згідно з аналітикою Світової організації торгівлі, обсяги світової торгівлі в 2020 році можуть скоротитися на 13%, а за негативного сценарію – на 32%. Швидкість відновлення світової торгівлі в 2021 році буде залежати від того, як довго триватиме пандемія і наскільки ефективними будуть антикризові заходи країн.

    Скорочення обсягів торгівлі наразі відображається у нарощенні запасів сільськогосподарської продукції у країн-виробників. Так, в лютому США експортували лише 2,8 млн. т соєвих бобів, що є мінімальним рівнем за 2004 року, а березневі показники можуть бути ще гірше.

    Виключенням виглядає той факт, що бразильська соєва галузь досі не постраждала від пандемії. Враховуючи велику внутрішню пропозицію та конкурентні ціни, бразильські постачальники продовжують експансивний експорт сої в Китай, що наразі поступово відновлюється. Заходи з профілактики коронавірусу в країні виконуються і не створюють жодних проблем для експорту сої. На частку Китаю припадає близько 75 відсотків експорту сої з Бразилії.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Потужним чинником росту цін виступала динаміка валютного ринку, де протягом останнього місяця відбулось суттєве ослаблення національної валюти.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому 600 грн./т, а на базисі СРТ-порт середня ціна зросла до позначки 11250 грн./т.

    Окрім дії валютного ринку, ціни олієсировини отримували підтримку з боку зростання цін соняшникової олії на експортних базисах. Пропозиція на ринку присутня в достатньому обсязі, проте фермери можуть обмежувати продажі в очікуванні подальшого зростання цін.

    В той же час варто зауважити, що зростання експортних цін соняшникової олії носить спекулятивний характер і відбувається попри зниження темпів експорту та згортання роботи частиною внутрішніх переробників. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря соняшникова олія українського виробництва завершила період торгуючись в межах 690-710 $/т (+8,5%).

    На внутрішньому ринку, соняшникова олія відповідно суттєво зросла в ціні і торгувалася в межах 20200-20600 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також збільшилися. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 9800-9900 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 10200-11000 грн./т.

    Ріпаковий сегмент в той же час навпаки не продемонстрував суттєвих коливань. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на збільшення експортних цін.

    Перегляди: 0