Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Асоціація “Укроліяпром” оцінює виробництво рослинних олій в Україні за підсумками сезону 2019/20 на рівні 7,16 млн тонн. Очікуване виробництво соняшникової олії за підсумками сезону досягне рекордної позначки в 6,7 млн тонн. Виробництво рапсової олії оцінюється на рівні 160 тис. тонн, соєвої – 300 тис. тонн;
    • Згідно з оцінками експертів Solvent Extractors Association of India, в травні поточного року Індія імпортувала 387 тис. тонн пальмової олії, що на 53% поступається показнику за аналогічний період минулого року. Основною причиною зазначеного скорочення є дія карантинних обмежень в країні через пандемію;
    • Як повідомляє The Star, уряд Малайзії 5 червня заявив про плани скасувати з 1 липня і до кінця поточного року дію експортного мита на пальмову олію, з метою стимулювання відвантаження товару на зовнішні ринки в другій половині 2020 р;
    • За даними Державної митної служби України, за підсумками травня було експортовано 640 тис. тонн соняшникової олії на суму $462,5 млн, у тому числі 577 тис. тонн нерафінованої і 62 тис. тонн рафінованої. Травневий обсяг відвантажень став максимальним для цього місяця, перевищивши торішній рівень майже на 10% (586 тис. тонн на суму $407 млн).

    Внаслідок зростання напруження навколо Гонконгу, знову погіршилися відносини між США та КНР. Китай повідомив про зупинку імпорту основних сільськогосподарських товарів з США, зокрема сої, кукурудзи, свинини та хлопку.

    У випадку збереження напруженості, Китай може відмовитися від торгівельної угоди по Фазі 1, підписаної двома країнами в січні, згідно якої КНР зобов’язався закуповувати сільськогосподарську продукцію США на 32 мільярди доларів США протягом двох років понад базовий рівень.

    Водночас, від учасників ринку надходять повідомлення про те, що на початку минулого тижня Державні компанії КНР закупили в понеділок три партії соєвих бобів у США, незважаючи на вищесказане. Повідомляється, що китайські компанії купили 180 тис. т олійної з поставкою в жовтні або листопаді. Однак, ці закупівлі зможуть забезпечити лише малу частину потреб Китаю в соєвих бобах.

    За даними цінового моніторингу ProAgro Group, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Зокрема, ринок соняшника отримує потужну підтримку з боку ринку олії, що стимулює зростання цін на олієсировину. Так, за підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника зайняло проміжок подорожчало приблизно на 5%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 12050 грн./т.

    Соняшникова олія продовжила суттєво зростати як на експортних, так і на внутрішніх базисах. Зростання цін обумовлюється фізичною недостачею пропозиції на ринку. Ймовірно, високий рівень цін на соняшникову олію буде зберігатися до кінця поточного сезону внаслідок порівняно невисокої пропозиції соняшнику на внутрішньому ринку країн Чорноморського регіону. Так, за підсумком тижня соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря подорожчала в середньому на 5% і завершила період торгуючись в межах 760-775 $/т. На внутрішньому ринку соняшникова олія також торгувалася в межах 22200-22600 грн./т на умовах EXW. Ціні соняшникової олії зростають на тлі підвищеного попиту з боку іноземних імпортерів.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку також продовжили зростати. На базисі EXW соєві боби подорожчали в середньому на 200 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 12400-12900 грн./т. Пропозиція на ринку присутня в обмеженій кількості, проте попит з боку експортерів та переробників залишається досить активним.

    Ріпаковий сегмент в той же час навпаки не продемонстрував суттєвих коливань. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. На умовах СРТ-порт насіння ріпаку за підсумком звітного періоду продовжило торгуватися в проміжку 10000-10400 грн./т незважаючи на збільшення експортних цін.

    Перегляди: 0