Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними Інституту аграрної економіки, за підсумками 2019 року рівень рентабельності виробництва насіння соняшнику в усіх підприємствах склав 23,5% і став найвищим серед всіх видів сільськогосподарської продукції. Водночас, цей рівень одночасно став найнижчим з 2008 р., коли рентабельність виробництва насіння соняшнику склала 18,4%, і поступається показнику 2018 року в 32,5%;
    • Як повідомляє ДФС, за підсумками червня 2020 року в Україну було імпортовано 13 тис. тонн соєвих бобів на суму $5,18 млн , що є абсолютним місячним максимумом;
    • Згідно з оцінками експертів Oil World, в травні поточного року Індонезія скоротила експорт пальмового масла до 1,9 млн тонн в порівнянні з 2,1 млн тонн, відвантаженими в попередньому місяці, і 2,3 млн тонн – в травні минулого року;
    • USDA скорегував свій прогноз по виробництву пальмового масла в Малайзії в 2019/20 році, знизивши його на 200 тис. тонн до 19,5 млн тонн. Так само був скоригований прогноз експорту, – до 16,8 млн тонн. Це зниження засновано на даних з торгівлі в Малайзії, які вказують на різке падіння попиту на пальмову олію в Малайзії протягом перших восьми місяців маркетингового року.

    В попередньому місяці Китай імпортував рекордні 11,16 млн тонн сої, переважно бразильського походження, що суттєво перевищує результати червня 2019 року. Нарощенню імпорту сприяли низькі ціни на бразильську сою. Водночас, в липні Китай активізував закупівлі сої в США після закінчення експортного сезону в Бразилії.

    Експерти USDA у своєму свіжому звіті знизили прогноз світових кінцевих запасів соєвих бобів в 2020/21 МР на 1,2 млн тонн в порівнянні з попередньою оцінкою, – до 95,1 млн тонн, що також нижче показника, очікуваного в поточному сезоні (99,6 млн тонн). Основні знижувальні коригування були зроблені для Бразилії. Крім того, були дещо знижені оцінки для Китаю.

    Прогноз світового експорту соєвих бобів в майбутньому сезоні був знижений до 161,5 млн тонн (переважно за рахунок Канади та Уругваю). Експорт соєвих бобів з Бразилії в 2020/21 МР прогнозується на рівні 83 млн тонн і США – 55,8 млн тонн.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Ціни на внутрішньому ринку соняшника продовжили зростати активними темпами. Ключовим чинником підтримки цін продовжує виступати активний експорт соняшникової олії. За офіційними даними, в першому півріччі 2020 року Україна експортувала масложирової продукції на 19% більше ніж у відповідному проміжку попереднього року. Безпосередньо соняшникової олії було відвантажено на $2,74 млрд. (+24,2% до результату І пів. 2019).

    Так, за підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на 2%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 13250 грн./т.

    Ціни соняшникової олії на ексортних базисах також корегувалися у бік зростання. Так, за підсумком звітного періоду соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря завершила період торгуючись в межах 775-790 $/т (+1%). На внутрішньому ринку ціни соняшникової олії також зросли, та коливалися в межах 23800-24400 грн./т на умовах EXW.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку залишилися переважно незмінними протягом звітного періоду. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 11500-12300 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 12400-12900 грн./т. Пропозиція на ринку присутня в обмеженій кількості, проте попит з боку експортерів та переробників залишається досить активним. В подальшому можливе відновлення зростання цін в соєвому сегменті, зважаючи на динаміку суміжних ринкових секторів та негативні очікування щодо валових зборів олійної в новому сезоні.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував позитивні коригування. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. Динаміка цін обумовлена тенденціями світового ринку та очікуваннями невисокого врожаю ріпаку в Україні поточного року.

    Перегляди: 0