Головна Ринок олійних та продуктів переробки (17.08.20-28.08.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (17.08.20-28.08.20)

    • За даними ДФС України, сільськогосподарські підприємства в липні 2020 року реалізували 805,8 тис. тонн ріпаку нового врожаю. Обсяги продажів ріпаку нижче на 36,1% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Середні ціни угод були на 11,4% вище, ніж в липні 2019 р.;
    • Згідно з даними Австралійського бюро статистики, в червні країна відвантажила на зовнішні ринки 60,49 тис. тонн насіння каноли, що на 63% поступається показнику попереднього місяця зважаючи на сезонне зниження пропозиції олійної на внутрішньому ринку;
    • IOI Corp Bhd повідомила, що ціна на пальмову олію може впасти в кінці цього року в порівнянні з поточним високим рівнем через зростання виробництва і уповільнення експорту. Попередньо ціни на пальмову олію значно зросли після того, як в липні запаси впали до трирічного мінімуму;
    • За повідомленням CRM AgriCommodities, європейський ринок зіткнеться з новим для себе явищем – з дефіцитом ріпаку. У ЄС прогнозуються низькі валові збори ріпаку. Світові поставки також скоротяться, незважаючи на зростання урожайності в інших країнах світу.

    Згідно з повідомленнями міжнародних ЗМІ, торгівельні представники США і Китаю запевнили один одного у прихильності до виконання першої фази торгівельної угоди між двома країнами. Водночас, свої зобов’язання Китай наразі виконав не в повному обсязі, не закупивши в узгодженій кількості американські товари.

    Продовження Їх офіційного діалогу, таким чином, відновилось після періоду затишшя, що тривав з травня, заспокоївши ринки, стривожені з приводу того, що виконання торгівельної угоди може стати заручником погіршення двосторонніх відносин між країнами.

    Додамо, що на тлі збільшення попиту на аграрну продукцію, агровиробники Бразилії укладають безпрецедентні угоди на врожай сої 2021 року. Продажі зростають через невизначеність в світовій економіці і падіння курсу національної валюти країни. Більша частина таких продажів заснована на бартері. Фермери обмінюють свою продукцію на добрива і хімікати.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися різноспрямованими ціновими коректуваннями.

    Ціни на внутрішньому ринку соняшника минулого тижня знижувалися на тлі початку збиральної кампанії. За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подешевшало на 11%. На базисі СРТ-порт середня ціна скоротилася до позначки 12850 грн./т.

    Звертаємо увагу, що відповідно до інформації яка почала надходити з полів, середня врожайність в південних областях країни фіксується на рівні 0,6-0,8 т/га в порівнянні з 1,3-1,6 т/га в минулому році.

    Вартість соняшникової олії на ексортних базисах, водночас, продовжують зростати. Ключовим чинником підтримки виступає підвищення цін соєвої олії на тлі здорожчання сої внаслідок посухи в США, яке відповідним чином вплинуло на суміжні ринки інших ключових рослинних олій. Так, за підсумком звітного періоду соняшникова олія українського виробництва на умовах FOB в портах Чорного моря торгувалась в межах 835-850 $/т. На внутрішньому ринку ціни соняшникової олії знову значно зросли, отримуючи підтримку від динаміки цін на експортних базисах.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку характеризувалися негативними коректуваннями протягом звітного періоду, проте торгівельна активність в цьому сегменті є переважно пасивною. Ситуація в майбутньому буде залежати від очікувань щодо врожаю олійної, які наразі формуються в негативному полі.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував цінову стабільність. Рівень ділової активності в сегменті залишається низьким. Динаміка цін обумовлена тенденціями світового ринку та очікуваннями невисокого врожаю ріпаку в Україні поточного року. Згідно з оновленими даними, вітчизняні аграрії скоротили площі ріпаку під урожай 2020 року до 1,12 млн. га. проти 1,28 млн. га минулого року.

    Перегляди: 0