Головна Ринок олійних та продуктів переробки (31.08.20-11.09.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (31.08.20-11.09.20)

    • В очікуванні виходу звіту USDA аналітики знижують оцінки виробництва сої для основних країн-виробників як наслідок сухої і спекотної погоди в серпні. Найбільшу увагу прикуто до США, де виробництво сої істотно знизиться в порівнянні з оцінками серпня на тлі несприятливої погоди в окремих штатах.
    • Згідно з даними Oil World, ціни на соняшникову олію в країнах Європейського Союзу в даний час зросли до п’ятирічного максимуму і досягають 960 $/т на умовах доставки найближчим часом, що на 18% або на $145 вище показника попереднього місяця. Дана ситуація обумовлена, перш за все, прогнозами скорочення виробництва насіння соняшнику в Україні, Росії, Румунії та Болгарії;
    • Reuters повідомляє, що урожай сої в Аргентині в 2020/21 МР прогнозується на рівні близько 50 млн. т. Аргентина, найбільший в світі експортер переробленої сої, ймовірно, збільшить посівні площі сої приблизно на 0,6% в порівнянні з роком раніше до 17,3 млн га;
    • За даними Держпродспоживслужби, протягом двох місяців 2020/21 МР (Україна експортувала 7,97 млн т зернових і 1,08 млн. т олійних культур. Зазначені показники помітно поступаються торішнім — 9,38 млн т і 1,63 млн т відповідно;
    • За даними експертів OilWorld, в червні-липні сумарний експорт пальмового масла з Малайзії та Індонезії перевищив очікуваний спочатку рівень і склав 8,2 млн т (+0,6 млн т до рівня попереднього року).

    Світові ринки ключових олійних культур та рослинних олій наразі переживають потужні позитивні коректування. Зважаючи на погіршення очікувань щодо світових валових зборів сої та активну закупівлю соєвих бобів з боку Китаю, на біржі СВОТ котирування соєвих бобів підвищилися.

    За даними USDA, протягом вказаного періоду Китай законтрактував 664 тис. тонн сої з США з поставкою в 2020/21 МР, в межах торгівельної угоди між країнами. Важливо розуміти, що для КНР характерне нарощування імпорту сої з США в цей період року внаслідок сезонного зниження обсягів закупівлі олійної з Бразилії.

    Водночас потужним чинником підтримки ринку в подальшому буде виступати відновлення поголів’я свиней в КНР. Китай втратив 50% поголів’я свиней внаслідок епідемії АЧС, що почалася два роки тому. Внаслідок відновлення поголів’я тварин, USDA очікує, що імпорт сої до Китаю в 2019/20 і 2020/21 МР досягне 98 і 99 млн тонн відповідно, проти 82,5 млн тонн, імпортованих у 2018/19 МР.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися вагомими позитивними ціновими коректуваннями. Так, ціни на внутрішньому ринку соняшника активно зростають за підтримки ситуації, яка склалась на експортних базисах рослинних олій та внаслідок негативно оцінених перспектив виробництва олійної.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на 20%, а на базисі СРТ-порт середня ціна зросла на 18,8%. Вартість соняшникової олії на ексортних базисах також активно зростала. Покупці та переробники олійної очікують деякого зниження цін після надходження на ринок більших обсягів олійної нового врожаю. Водночас, виробники не готові наразі знижувати ціни побоюючись незадовільних результатів жнив.

    Ціни на сою на внутрішньому ринку також характеризувалися вагомими позитивними коректуваннями протягом звітного періоду. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 11100-11900 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 11900-12400 грн./т. Ситуація на ринку визначається переважно грою експортерів, які виграють конкуренцію у переробників. Ціни зростають на тлі значного зниження врожаю сої в Україні.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував переважну цінову стабільність. При цьому наразі відбувається активний експорт олійної. Згідно з оперативними даними, в серпні 2020 року на експорт було відвантажено 0,88 млн тонн насіння ріпаку (0,18 млн тонн в липні та 0,87 млн тонн в серпні минулого року). Асоціація “Укроліяпром” погіршила прогноз виробництва ріпаку в 2020/21 МР до 2,6 млн тонн (раніше прогноз становив 3-3,2 млн тонн). В 2019 році валові збори ріпаку в Україні склали 3,3 млн тонн.

    Перегляди: 0