Головна Ринок олійних та продуктів переробки (05.10.20-09.10.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (05.10.20-09.10.20)

    • Згідно з повідомленням S&P Global Platts, попит на сою в Китаї відновлюється на тлі роста поголів’я свиней. В останні місяці основним постачальником сої в Китай була Бразилія, однак зміна цінової кон’юнктури на світовому ринку підштовхне компанії до роботи з американськими постачальниками;
    • За даними Oil World, у вересні поточного року Бразилія експортувала 4,5 млн. т соєвих бобів, що перевищило попередній прогноз, хоча і дещо поступається результату аналогічного місяця минулого року (4,6 млн тонн);
    • За даними експертів Oil World, в 2019/20 країни ЄС скоротили імпорт шротів олійних до мінімального показника за останні кілька років – 25,51 млн тонн, що на 2 млн тонн поступається показнику в 2018/19 МР. Зниження попиту обумовлено збільшенням частки фуражних зернових культур у виробництві комбікормів та зниженням попиту на самі комбікорми;
    • За жовтневим прогнозом USDA, в порівнянні з минулим роком площі посіву сої в Бразилії збільшаться на 4,3% з 36,9 до 38,5 млн га, а урожай складе рекордні 131 млн тонн.

    На світових ринках ключових рослинних олій продовжується період нестабільності. Після нетривалого падіння, знову відновилося зростання цін, компенсувавши спад минулого тижня. Так, знову подорожчала українська соняшникова олія.

    Одним з ключових чинників підтримки наразі виступає ситуація в Південній Америці, де внаслідок засушливої погоди затримується початок посівної кампанії сої.

    В той же час, зростання цін на соняшникову олію робить соєву та пальмову більш привабливими для покупців. Внаслідок перерозподілу попиту в подальшому високою є ймовірність позитивних цінових коригувань на цих ринках. Додатково, драйвером цінових змін в сегменті буде скорочення обсягів переробки сої в Аргентині, одному з ключових виробників олійної, внаслідок цінових та податкових бар’єрів.

    Безумовно, важливим чинником впливу на ринки рослинних олій залишатиметься динаміка нафтових котирувань.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Протягом звітного тижня ціни на насіння соняшника відновили зростання реагуючи на відповідні тенденції на ринку соняшникової олії. Так, на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на 3,2%, а на базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 13650 грн./т.

    Окрім цього, позитивна цінова динаміка обумовлена відставанням у темпах просування збиральної кампанії та нижчими ніж очікувалося показниками врожайності. Станом на 11 жовтня 2020 року обмолочено 68,8% площ під соняшником за середньої врожайності 19,0 ц/га.

    Соєві боби на ту ж дату обмолочені на 48,5% планових площ. Зібрано 1,3 млн тонн, що сильно поступається показникам минулого року, за середньої врожайності 20,1 ц/га.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку продовжують зростати, чому сприяють слабкі результати збиральної кампанії та обмежене надходження пропозиції на ринок на тлі вищої ніж минулого року кількості учасників ринку, що запланували закупівлю олійної. Переробки активно конкурують з експортерами. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 13300-13900 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 14000-14500 грн./т.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував обережне зростання минулого тижня. При цьому темпи експорту знижуються, – торгівля відбувається переважно в межах укладених раніше контрактів. Озимий ріпак станом на 11.10.2020 р. був посіяний на 721,1 тис. га при прогнозі 1009,5 тис. га.

    Перегляди: 0