Головна Ринок олійних та продуктів переробки (19.10.20-23.10.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (19.10.20-23.10.20)

    • Згідно з офіційними даними, Найбільшим імпортером соняшникової рафінованої олії українського виробництва у вересні 2020/21 МР стали США, які закупили даної продукції на 6,6 млн тонн (21,5% від загального експорту даної продукції з України). В цілому Україна у вересні поточного сезону експортувала 31,45 тис. тонн соняшникової рафінованої олії на $30,67 млн;
    • Як повідомляє Reuters, у першому півріччі 2021 року вартість пальмового масла виросте. Причиною зростання цін, на думку аналітиків, стануть погодні умови, скорочення переробки сої в Аргентині і подорожчання соняшникової олії;
    • За даними ДФС, найбільшим імпортером української соняшникової шроту в вересні 2020/21 МР стала Туреччина (18,6% від загального експорту даної продукції з України);
    • Згідно з оцінками аналітиків Oil World, аграрії Аргентини як і раніше стримують продаж соєвих бобів, що призвело до скорочення темпів переробки олійної у вересні до 3,1 млн тонн проти 3,4 млн тонн місяцем раніше;
    • З початку сезону США реалізували 45,3 млн тонн сої, що на 48% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Основним покупцем американської сої став Китай, на який припадає більше половини від обсягу продажів;

    Ціни на світовому ринку сої у звітному періоді продовжили зростання, одержуючи підтримку з боку активної закупівлі олійної китайськими компаніями. Темпи постачання американської сої в Китай наразі досягли рівня семирічного максимуму. На ринок поки не вплинули новини щодо успішного просування збиральної кампанії в США, та покращення умов посівної – в Південній Америці.

    Водночас, учасники ринку наразі підкреслюють тренд на закупівлю сільськогосподарської продукції КНР більш високими темпами, ніж очікувалося раніше, зважаючи на зростання попиту з боку галузі тваринництва. Якщо така ситуація збережеться у майбутньому, що високоймовірно, у поєднанні з очікуваним скороченням світового виробництва сої та соняшника, ринки цих олійних культур отримають довготривалий чинник потужної підтримки цін.

    На ринках рослинних олій спостерігається розворот ситуації, внаслідок сезонного зростання виробництва. Після тривалого періоду, коли ринки ключових олій перебували к стані перегріву, продавці починають знижувати ціни задля активізації продажів.

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки характеризувалися переважно позитивними ціновими коректуваннями.

    Насіння соняшнику продовжило дорожчати як реакція на порівняно слабкі показники збиральної кампанії. Пропозиція на ринку обмежена, аграрії стримують продажі, стимулюючи зростання цін.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника протягом тижня подорожчало на 7%. На базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 15650 грн./т.

    Станом на 22 жовтня 2020 року обмолочено 90,6% площ під соняшником за середньої врожайності 19,7 ц/га. Додамо, що експерти OilWorld скоротили прогноз врожаю соняшника для України на 2 млн. т до 14,5 млн т. Соєві боби на ту ж дату обмолочені на 75,4% планових площ. Зібрано 2,0 млн. т, що сильно поступається показникам минулого року, за середньої врожайності 20,1 ц/га.

    Збирання сої та соняшнику в частині регіонів України стримуєтсья зливами, що як наслідок також викликає занепокоєння щодо можливого зниження врожайності.

    Ціни соєвих бобів на внутрішньому ринку Продовжують зростати, чому сприяють слабкі результати збиральної кампанії. Виробники стримують продажі, конкуренція між покупцями підсилюється. Переробки активно конкурують з експортерами. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 14400-15000 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 15100-15600 грн./т.

    Ріпаковий сегмент продемонстрував обережне зростання минулого тижня. При цьому темпи експорту знижуються, – торгівля відбувається переважно в межах укладених раніше контрактів. Озимий ріпак станом на 22.10.2020 р. був посіяний на 829,8 тис. га проти 1009,5 тис. га прогнозу.

    Перегляди: 0