Головна Ринок олійних та продуктів переробки (09.11.20-13.11.20)

    Ринок олійних та продуктів переробки (09.11.20-13.11.20)

    • У свіжому звіті USDA, світове виробництво соняшнику знижено на 5,3 млн тонн у порівнянні з результатом 2019/20 МР, з додатковим зниженням прогнозу для Євросоюзу, Казахстану, Туреччини та Аргентини. Окрім прогнозів щодо виробництва соняшнику, для України також скорочено оцінки експорту продуктів його переробки внаслідок зниження внутрішньої пропозиції;
    • Експорт українського ріпаку в жовтні 2020 склав 315,6 тис. тонн проти 546,2 тис. тонн у вересні. Таким чином, за перші 4 місяці сезону експорт ріпаку склав 1,9 млн тонн. Нагадаємо, валовий збір ріпаку в поточному сезоні склав 2,5 млн тонн;
    • Згідно з даними ДФС, в січні-жовтні 2020 року експорт соняшникової олії з України досяг 5,5 млн тонн, що на 13% більше аналогічного періоду 2019 року (4,89 млн тонн). Ключовими імпортерами такої продукції виступають Індія (що двічі наростила імпорт в звітному місяці), Китай та Нідерланди;
    • Згідно з повідомленням Малайзійської ради пальмової олії, за підсумками жовтня запаси пальмової олії в країні скоротилися на 8,6% протягом звітного місяця – до мінімального показника за останні більш ніж 2 роки і склали 1,57 млн тонн. У той же час експорт даної продукції зріс на 3,8% в місяць – до 1,67 млн тонн, завдяки високому попиту з боку Індії.

    Світові ринки реагують на повідомлення про перемогу Джо Байдена на президентських виборах США та новини про успішне завершення третьої фази випробувань вакцини спільної розробки компаній Pfizer і BioNTech зростанням нафтових котирувань та цін на ключові рослинні олії.

    На тлі зростання цін на пальмову та соєву олію, а також – скороченої пропозиції сировини в ключових країнах-виробниках, все ще продовжується зростання цін соняшникової олії. Водночас, деякі учасники ринку повідомляють про те, що ціни вже досягли граничних рівнів, які змушуватимуть покупців переорієнтовуватись на закупівлю інших видів рослинних олій.

    Зокрема, згідно даних нещодавно опублікованого листопадового звіту USDA, оцінка світового імпорту соняшникової олії була переглянута у бік скорочення до 9,69 млн тонн (-0,43 млн тонн), з яких 5,96 млн тонн – олія українського виробництва. Показник перехідних запасів такої продукції за результатом 2020/21 МР було знижено до 1,08 млн тонн (проти 1,44 млн тонн в попередньому прогнозі).

    За даними нашого цінового моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних та продуктів їх переробки продовжували зберігати зростаючу динаміку.

    Насіння соняшнику продовжує стрімко дорожчати, як на внутрішніх, так і на експортних базисах. Зростання цін стимулюється, зокрема, динамікою експортних цін соняшникової олії. Додатково, пропозиція на ринку обмежена, аграрії стримують продажі, стимулюючи зростання цін, в той час як переробники готові піднімати ціни на олійну для забезпечення виробництва сировиною. Водночас, забезпеченість заводів насінням олійної залишається невисокою внаслідок недостатньої пропозиції.

    За підсумком звітного періоду на умовах EXW насіння соняшника подорожчало в середньому на6,3%, а на базисі СРТ-порт середня ціна досягла позначки 17550 грн./т.

    Соя також продовжує суттєво дорожчати на внутрішньому ринку. Зростання цін підтримується внаслідок затримки збиральної кампанії в окремих регіонах через ускладнені погодні умови, та нижчі у порівнянні з середньорічними показниками врожайності. На базисі EXW соєві боби торгувалися в проміжку 16500-17000 грн./т. На умовах СРТ-порт олійна зайняла ціновий діапазон 17100-17600 грн./т.

    Станом на 12 листопада 2020 року обмолочено 99% площ під соняшником за середньої врожайності 20,4 ц/га. Соєві боби на ту ж дату обмолочені на 94,1% планових площ, середня врожайність фіксується на рівні 20,6 ц/га. Зібрано 12,9 млн тонн соняшнику та 2,59 млн тонн сої, що сильно поступається показникам минулого року.

    Торгівельна активність в ріпаковому сегменті внутрішнього ринку залишається низькою. Потенціал пропозиції на ринку вже практично вичерпано. Водночас, ціни дещо зросли, переважно – як реакція на відповідь на висхідні тенденції на європейському ринку. Озимий ріпак станом на 12.11.2020 р. був посіяний на 864,6 тис. га проти 1009,5 тис. га прогнозу.

    Перегляди: 0