Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з даними ДФС, Україна за підсумками січня-серпня 2018 року експортувала 1,11 млн тонн насіння ріпаку на суму $453,13 млн. Ключовими імпортерами стали Німеччина, Бельгія та Нідерланди.
    • Міністерство торгівлі Індонезії повідомляє, що у жовтні вивезення сирого пальмового масла з Індонезії не буде обкладатися експортним митом, оскільки індикативна ціна залишається нижче 750 $/тонну. нульове мито зберігається з травня поточного року;
    • Всесвітня організація торгівлі знизила прогноз зростання світової торгівлі до 3,9% в 2018 році і 3,7% в 2019 році через зростання ризиків в міжнародній торгівлі;
    • За даними експертів OilWorld, країни ЄС за останні 4 місяці (квітень-липень) збільшили експорт соєвої олії на 59% – до 341 тис. тонн. Всього з початку 2017/18 МР (жовтень-липень) ЄС відвантажив на зовнішні ринки 688 тис. тонн соєвої олії проти 684 тис. тонн в 2016/17 МР і 699 тис. тонн в 2015/16 МР.

    Світовий ринок пальмової олії в даний час отримує підтримку з боку зростаючих нафтових котирувань та цін соєвої олії. Зазначимо, що ціни пальмової олії знаходяться під потужним тиском високих прогнозів глобального виробництва. Запаси пальмової олії зростають переважно завдяки Індонезії, де приріст обсягів виробництва в поточному сезоні складе 4-5 млн тонн у порівнянні з рівнем попереднього маркетингового року.

    Вагомим фактором підтримки світових ринків ключових рослинних олій в найближчі місяці стане також збільшення імпорту такої продукції з боку Індії. Згідно з оцінками учасників ринку, в сезоні 2018/19 країною буде закуплено близько 15,4 млн тонн пальмової, соняшникової та соєвої олії (проти 14,6 млн тонн в попередньому маркетинговому році). Активізація попиту з боку Індії також зможе підтримати ціни української соняшникової олії на експортних базисах.

    Перегляди: 0