Головна Світовий ринок зерна - оцінки та прогнози

    Світовий ринок зерна – оцінки та прогнози

    Збирання зерна в Північній півкулі вийшло на завершальну стадію, тому від листопадової доповіді USDA ринки очікували проміжного підбиття підсумків поточного сезону. Варто зазначити, що за виключенням китайського фактору, особливих несподіванок світ не отримав. Що ж стосується Китаю, то його вплив є швидше технічним фактором, ніж фундаментальним. Так, ще минулого місяця Національне бюро статистики Китаю (NBS) опублікувало переглянуті дані по площі, врожайності та прогнозу виробництва зерна в країні з 2007/08 по 2017/18 маркетингові роки. Ці данні і були враховані Міністерством сільського господарства США під час розрахунку нових балансів.

    Корекція NBS для пшениці склала 20 млн тонн сукупної продукції за весь період з 2007 по 2018 роки. При чому найбільше вона вплинула на розмір запасів, і в меншій мірі на внутрішнє споживання, зокрема на корми. Варто зазначити, що жодної корекції продовольчого споживання не відбулося, так само як і рівня споживання на душу населення в країні. За останньою оцінкою запаси в Китаї становлять 143,56 млн тонн і складають 53,8% від загального рівня світових запасів пшениці у 266,7 млн тонн зерна. Водночас, як правило, цей обсяг не є доступним для світової торгівлі і не виходить на зовнішні ринки.

    На ринку кукурудзи було додано 266 млн тонн сукупної продукції за рахунок корекції NBS у ретроспективі за останні 10 років. В першу чергу різко було збільшено рівень запасів, але оскільки такий крок було здійснено починаючи з 2013/14 МР, то суттєвого впливу на загальні ринкові настрої не спричинило. Таке зростання рівня перехідних залишків в Китаї саме з цього періоду цілком відображає зміну в програмі державної підтримки в країні. Корекція внутрішнього споживання в Китаї також як і у випадку із пшеницею, не зачепило продовольче споживання і повністю припало на корми та етанол. З урахуванням того, що поточна вартість кукурудзи в Китаї суттєво вища за світовий рівень, то потенційний приріст експорту з цієї країни не очікується, а обсяг імпорту також залишено на попередньому рівні.

    Перегляди: 0