Головна Світовий ринок зерна оцінки та прогнози

    Світовий ринок зерна оцінки та прогнози

    Поки в Аргентині лише стартує новий маркетинговий рік (для пшениці в цій країні він рахується грудень/листопад), основні виробники Північної півкулі вже підбивають проміжні підсумки поточної торгівлі. Так, минулого місяця основним драйвером пшеничного експорту залишались поточні ціни. І якщо в США Канаді та ЄС вони зростали, роблячи експорт з цих країн більш проблематичним, то в країнах Причорномор’я спостерігалась протилежна тенденція – середня експортна ціна в листопаді по відношенню до жовтневого аналога знизилась.

    Так ціни в Аргентині падали із початком збиральної компанії на тлі прогнозів рекордного врожаю. Зокрема за останньою оцінкою аналітиків Міністерства сільського господарства США, поточний врожай пшениці в Аргентині оцінюється у 19,5 млн тонн проти 18,5 млн тонн минулого року. Незначне цінове просідання в Австралії було обумовлене незначним покращенням стану поточного врожаю на тлі вкрай невтішних прогнозів. Так, внаслідок жорсткої посухи його оцінку було скорочено додатково на 500 тис тонн в порівнянні із попереднім місяцем до вкрай низького показника у 17 млн тонн. Такий обсяг на 20% нижче минулорічного та майже на 47% нижче рівня виробництва пшениці Австралією у 2016/17 МР. Внаслідок несприятливих погодних умов поточні ціни на австралійську пшеницю є вкрай високими і практично неконкурентоздатними в порівнянні із основними гравцями на ринку.

    Ціни в США та Канаді росли на тлі високого міжнародного попиту. Так Канада частково заміщувала австралійське зерно в Тихоокеанському регіоні, натомість США сконцентрували свої поставки на Мексиці та Африканському континенті.

    Ціни на кукурудзу в листопаді через сильний світовий попит зростали в усіх регіонах, окрім країн Причорномор’я. Найбільше зросли ціни в Бразилії на тлі високого внутрішнього попиту. Варто зазначити, що ціни в портах України залишились сталими, попри підвищений інтерес до українського зерна з боку країн Європейського Союзу, через постійний перегляд прогнозів виробництва. Отже достатня кількість зерна в регіоні навіть на тлі високого попиту залишила ціни на українську кукурудзу найнижчими та стабільними протягом всього минулого місяця.

    Зростання цін на кукурудзу в Сполучених Штатах, в першу чергу, обумовлене активним експортом, який через гальмування поставок сої до Китаю вивільнив потужності для поставок кукурудзи саме в східно-азійському напрямку. Так, з початку поточного маркетингового року американський експорт перевищив минулорічний на аналогічну дату майже вдвічі. Поставки до Японії, Південної Кореї та Тайваню склали при цьому 30% від всього американського кукурудзяного експорту. Зазначимо, що для американської кукурудзи виявились сприятливими проблеми які виникли у сусідній Бразилії, пов’язані із завантаженістю портових потужностей соєю для китайських поставок. Отже більш активний експорт бразильської сої сповільнив експорт кукурудзи з цієї країни.

    Зростання попиту на світових ринках на кукурудзу окрім її доступності також обумовлений високими цінами на фуражну пшеницю та ячмінь.

    Перегляди: 0