Головна 3. Терміни та визначення

    3. Терміни та визначення

    У класифікаторі відходів використовують такі терміни та визначення.

    Продукція – результат діяльності або виробничих процесів, що має корисні властивості та призначений для використання споживачем.

    Виріб – одиниця промислової продукції, кількість якої обчислюють у штуках (екземплярах).

    Послуга – наслідок безпосередньої взаємодії між постачальником та споживачем і внутрішньої діяльності постачальника для задоволення потреб споживача.

    Примітка. Послуга може бути пов”язана з виробництвом та постачанням матеріальної продукції.

    Бракована продукція – продукція, передавання якої споживачеві не допускається через наявність дефектів.

    Некондиційна продукція – продукція, яка:

    а) не відповідає нормативним вимогам або непридатна для застосування за призначенням внаслідок забруднення;

    б) не може бути регенерована або відновлена чи використана іншим способом за місцем її виробництва (утворення);

    в) підлягає обробленню (переробленню) у спеціалізованих підприємствах або продажу як вторинний матеріальний ресурс (сировина).

    Неідентифікована продукція – продукція, яка не має відповідного до нормативних вимог маркування або для якої відсутні технічні специфікації (стандарти, технічні умови) і застосування (споживання, експлуатація) якої може спричинити непередбачені наслідки.

    Зіпсована продукція – продукція:

    а) яка втратила свої функціональні та інші властивості, встановлені нормативними вимогами, до закінчення терміну служби (придатності);

    б) подальше застосування якої за її прямим призначенням може спричинити непередбачені наслідки.

    Відпрацьована продукція – продукція:

    а) яка у процесі експлуатації (споживання) втратила свої функціональні та інші властивості, встановлені нормативними вимогами, після закінчення терміну служби (придатності);

    б) яка у процесі експлуатації (споживання) стала неремонтоздатною стосовно відновлення основних функціональних властивостей відповідно до нормативних вимог;

    в) подальше застосування якої за її прямим призначенням може спричинити непередбачені наслідки.

    Матеріал – первинний предмет прані, який використовують для виготовлення виробу.

    Примітка. Залежно від того, чи входить маса матеріалу до маси виробу під час виконання технологічного процесу, чи матеріал витрачається під час виконання технологічного процесу, додатково до вихідного матеріалу розрізняють основні (сировинні) і допоміжні матеріали.

    Напівфабрикат – предмет праці, який підлягає подальшому оброблюванню на підприємстві-споживачі.

    Комплектувальний виріб – виріб підприємства, який застосовують як складову частину того, що випускають інші підприємства.

    Небезпечні відходи – відходи або їх суміші, що через кількість, концентрацію певних компонентів, фізичні, хімічні чи інфекційні характеристики можуть спричинити істотне підвищення смертності або серйозні незворотні захворювання, а також можуть спричинити значну небезпеку зараз або в майбутньому для людей, навколишнього середовища і тому вимагають спеціальних методів та засобів поводження з ними.

    Процес – сукупність послідовних дій для досягнення будь-якого результату.

    Фаза – визначений момент у ході розвитку будь-якого процесу.

    Такі терміни, як “бракована продукція”, “некондиційна продукція” (у т. ч. забруднена продукція), “неідентифікована продукція”, “зіпсована продукція”, “відпрацьована продукція” використано як уніфіковані назви стану продукції, що характеризують належність об”єкта класифікації до відходів.

    Перегляди: 0