Головна 2. Терміни та визначення понять

    2. Терміни та визначення понять

    Аквакультура (рибництво) – сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об”єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації гідробіонтів, поповнення запасів водних біоресурсів, збереження їх біорізноманіття, а також надання рекреаційних послуг.

    Водні біологічні ресурси (далі – водні біоресурси) – сукупність водних організмів (гідробіонтів), життя яких неможливе без перебування (знаходження) у воді. До водних біоресурсів належать прісноводні, морські, анадромні та катадромні риби на всіх стадіях розвитку, круглороті, водні безхребетні, у тому числі молюски, ракоподібні, черви, голкошкірі, губки, кишковопорожнинні, наземні безхребетні у водній стадії розвитку, водорості та інші водні рослини.

    Водні біологічні ресурси інші (далі – водні біоресурси інші) – водні безхребетні, у т.ч. молюски, ракоподібні, черви, голкошкірі, губки, кишковопорожнинні, наземні безхребетні у водній стадії розвитку, водорості та інші водні рослини.

    Послуги допоміжні у рибному господарстві – результат економічної діяльності, яка пов”язана з веденням рибного господарства (рибальством, аквакультурою (рибництвом)).

    Продукція рибальства й аквакультури (рибництва) – це результат економічної діяльності, який уключає водні біоресурси, які добуті в усіх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) як з метою реалізації на переробні підприємства, організаціям торгівлі тощо, так і для їх подальшої переробки на власному підприємстві, незалежно від мети їх подальшого використання: виробництво харчової, технічної, кормової, медичної та інших видів продукції.

    Риба – риба жива всіх видів (океанічна та морська, прісноводна, прохідна) та на всіх стадіях розвитку, яку вилучено із природного чи штучного середовища, включаючи розведену на рибних фермах та в риборозплідниках.

    Рибальство – добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об”єктах.

    Рибогосподарський водний об’єкт (його частина) – водний об’єкт (його частина), що використовується або може використовуватися для цілей рибного господарства: озера, річки, моря з лиманами та естуаріями, водосховища, ставки, а також окремі технологічні водойми, які використовуються або можуть використовуватися для розведення, вирощування, відтворення та (або) вилову риби та інших водних живих ресурсів.

    Перегляди: 0